Свалена е потенциално опасна мазилка от фасадата на училище в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:40 / 12.04.2022
3330
Мазилката от фасадата на сградата на Хуманитарна гимназия, която е подкожушена, вече е свалена. След заповед на кмета Здравко Димитров служители на ОП "Жилфонд“ предприеха спешни действия по частично отстраняване на парчета от мазилката на фасадата. Днес на място той разпореди дейностите да продължат, за да се почистят всички външни стени по сградата -паметник на културата. От общинското предприятие ще изготвят график за работа на смени, за да не затрудняват учебния процес.

Към извършените спешни мерки е и боядисването на вътрешните и външните стени на допълнителния корпус на гимназията, който не попада под Закона за културното наследство. Боядисване е допустимо и за останалата част - паметник на културата, но едва след обрушването на всички потенциално опасни елементи. За тази част от мерките има протокол от междуведомствена комисия към Министерство на културата, в който е описано, че може да се извършва обрушване и обезопасяване на компрометираната мазилка.

На огледа на място заедно с кмета бяха районният кмет Георги Стаменов, заместник-кметът Стефан Стоянов, директорите на двете училища, помещаващи се в сградата и началникът на РУО Антоанета Пакова. Те коментираха, че за сградата има строително разрешение и районният кмет има готовност в рамките на месец да изготви необходимата документация за стартиране на процедура за изпълнител на цялостния ремонт на сградата. Здравко Димитров потвърди, че община Пловдив търси активно съдействие от държавата за отпускането на необходимите средства.

Виж коментарите (0)

Още по темата (46):
31.12.2023 Георги Стаменов каза за новата сграда на ОУ "Княз Александър I"
27.12.2023 Дано се намерят пари за една от емблемите на Пловдив
17.12.2023 Приключи ремонтът на най-старата гимназия в страната
29.09.2023 Стефан Стоянов с оптимистична новина за ремонта на Хуманитарната
25.09.2023 Ремонтът на Хуманитарната гимназия в Пловдив роди нов бисер
29.08.2023 Искат пари за ремонта на Хуманитарната гимназия
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).