Съвет: Когато завали сняг, използвайте влак, а не кола!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
14:33 / 27.11.2018
7509
Във връзка с характерното за предстоящите зимни месеци застудяване, снеговалежи и усложняване на пътната обстановка в страната от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пловдив напомнят някои основни правила, които ще намалят вероятността пътуващите в такива условия да изпаднат в бедствена ситуация:

- При обилен снеговалеж, виелици и заледявания обмислете добре колко е наложително пътуването ви и с какво да се придвижите! В такива случаи е препоръчително да се използва железопътен транспорт – там, където е възможно.

- Обърнете сериозно внимание на подготовката на автомобила за този период, преди евентуално пътуване:  - гуми за зимни условия, вериги за сняг, въже, лопатка, фенерче и достатъчно гориво. Облечете се с подходящо за сезона облекло. Вземете със себе си вода, пакетирана храна и медикаменти. Заредете добре батерията на мобилния си телефон.

- Избирайте по маршрута си само пътища за които имате информация, че се почистват с приоритет.  По време на пътуване спазвайте изрично указателните знаци и не навлизайте в проходи, пътища или участъци от тях, които са затворени за преминаване по време на зимния сезон. При рязко влошаване на пътната и метеорологична обстановка преустановете пътуването, като спрете в най-близкото населено място. Ако по време на пътуването се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на КАТ или на пътните служби чрез телефон 112. Завържете дреха с ярък цвят на най-високата част от автомобила в случай на затъване в навявания от сняг. Избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне – гасете го периодично.

- Информация за бедстващи хора подавайте на тел. 112, като съобщите местоположението си, броя на хората в превозното средство, тяхната възраст и физическо състояние. Не злоупотребявайте със сигналите до тел. 112. Пренасочване на екипи от различни институции (Агенция "Пътна инфраструктура", МВР, Спешна помощ) при фалшив сигнал, може да коства човешки живот в реална ситуация.

Виж коментарите (4)

Още по темата (251):
23.04.2019 EVN обяви край на отоплителния сезон в Пловдив
13.04.2019 Плитки средиземноморски циклони носят сняг и дъжд днес у нас
27.03.2019 Нов сняг натрупа в Смолянско
20.03.2019 Валежи от сняг утре над 1700-1800 метра
12.03.2019 Семейство с 2-годишно дете изживя голям ужас в Пампорово!
10.03.2019 Пролет ли? Вижте какво ни връхлита до часове!
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).