Съседска война заради строеж на къща в Стария град

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
07:55 / 14.09.2013
8249
В писмо до редакцията на Plovdiv24.bg жители на Стария град призовават да бъде спряно, цитирам "незаконното и противоречащо на всякакви архитектурни, екологични и граждански закони разрушаване на масивни скали на тепето, което обитаваме". Сигналът за продължаващите, според хората, вече трети месец строително-ремонтните дейности на ул."Тодор Хрулев" в резервата е изпратен и до кмета Иван Тотев, до областния управител Венцислав Каймаканов и до Председателя на Общински Съвет арх. Илко Николов

"Необяснимо е бездействието на Община Пловдив, когато се разрушава един знаков за България археологичен, природен и исторически резерват, защитен от Юнеско като световнонаследство, в който имаме честта да живеем. На съседните две къщи ясно се открояват пукнатини и фуги по покривните конструкции. 

Този безпрецедентен акт неотклонно нарушава, както този паметник на световната история, така и спокойствието на семействата ни", завършва писмото на гражданинът.

Репортер на сайта беше на място. Става въпрос за строеж на жилищна кооперация, в съседство има още две. Към момента на снимките, не се строеше, на площадката липсват работници, вратата е заключена с катинар. Свързахме се с главният инженер на район "Централен" Юлияна Петрова.

"Да, запознати сме с жалбата на съседите. Проектът за строежа на жилищната сграда е одобрен от Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности. Според доклада, който получих по казуса, никъде в проекта не става въпрос за къртене на скална маса. Даже в момента на строителната площадка не се работи, тъй като собствениците на сградата, която ще се стори, преработват проекта си така, че да са на по-голямо разстояние от скалите. Позволено е сондиране на някаква дълбочина, тъй като все пак тази сграда трябва да има фундамент, не може да виси във въздуха", поясни подробно за сайта тя. 

По отношение на напукванията в съседните сгради, арх. Петрова заяви, че не може да се каже дали това е вследствие на сторителните дейности или не. Но беше ясна, че на мястото на строежа гърмежи и взривове на скали не е имало.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (14)
Още новини от Новини от Пловдив:
Желана от цялата държава милиардна инвестиция идва в Пловдив
Удължават булевард в Пловдив с 24 милиона лева
Пловдивско училище отбеляза по атрактивен начин своя патронен пра...
Една от най-красивите жени на света се оказа 23-годишна пловдивча...
Адвокат: Някои българи почиват по Беломорието, децата им учат в п...
Вижте какво сервираха в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).