Съдът постанови премахване на неравноправна клауза от условията на ЕВН

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:43 / 26.10.2009
3619
Окръжният съд в Пловдив постанови решения по колективните искове от Комисията за защита на потребителите срещу ЕВН България Електроснабдяване АД и ЕВН България Електроразпределение АД, стана ясно днес.

С исковете се претендира преустановяване на действието на член, в които е предвиден 90-дневен срок за претендиране на обезщетение от клиента в резултат на виновни действия от страна на енергоснабдителното и енергоразпределителното дружество. Твърди се, че посочените текстове са неравноправни клаузи, тъй като не са съобразени с 3-годишния срок за погасяване на вземанията за обезщетение в Закона за задълженията и договорите.

Съдът уважи исковете, като преустанови прилагането на неравноправната клауза и разпореди тя да бъде отстранена от Общите условия на договорите за пренос и продажба на електрическа енергия на ЕВН България Електроснабдяване АД и ЕВН България Електроразпределение АД.

Съдът прецени, че посоченият 90-дневен срок за претендиране на обезщетение от страна на клиента за неспазен срок срещу ответника не съответства на предвидените давностни срокове в общото законодателство. Съгласно чл. 111, б. Б от ЗЗД вземанията за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор се погасяват с изтичането на тригодишна давност.

Съдът е приел, че е налице ограничение правата на клиента относно срока, за който той може да търси обезщетение в резултат на неизпълнение от страна на ответника. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд Пловдив.

Виж коментарите (0)

Още по темата (25):
21.03.2019 Има вариант, при който цената на тока може да скочи два пъти от лятото
14.01.2019 В Пловдив протестираха заради цената на тока
28.02.2018 КЕВР: Няма да допуснем рязко повишаване на цената на тока!
28.02.2018 ЧЕЗ и ЕВН искат корекция на цените на тока
19.04.2009 EVN се гаври с абонати на Великден, населени места без ток заради градушка
14.04.2009 Обществен съвет ще защитава жертвите на ЕВН
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанка: Такива комплексари със спортни екипи и бръснати гла...
Репортерка на bTV излезе да пазарува за Великден в Пловдив, показ...
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Ето на това се казва нахалство
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).