Съдружниците в DCC се подслушвали с бръмбари

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:01 / 06.04.2013
4401
Манията за подслушване, която от години се шири сред представителите на бизнеса и сред мнозина от държавните чиновници, след скандала с подслушването на видни политици, се е превърнала в истинска параноя. Детективските бюра и фирмите за сигурност са залети от поръчки за проверка за "бръмбари". "Всеки ден проверяваме офисите на поне две фирми. Бизнесмените искат също проверка на автомобилите и къщите им", разказва собственик на агенция за сигурност. Детективите разполагат със специални устройства - детектори, които в рамките на няколко минути могат да открият работещ "бръмбар" в помещение.

Детекторът може да бъде измамен, ако подслушвателят е настроен да се включва на определен период, а през останалото време да е пасивен. Но повечето "бръмбари" се активират от глас или шум, така че откриването им не е трудно. Големите компании, в които функционират самостоятелни звена за сигурност, разполагат със собствена техника, а офиси и автомобили периодично се "прочистват".

"Скоро не сме откривали бръмбари, но преди две години имаше истински бум на икономически шпионаж. Бизнесмени масово търсеха техника и ни наемаха, за да подслушваме техни конкуренти или партньори. Обикновено във фирмите, в които има двама или повече съдружници, винаги съществува подозрение, че другият иска да те измами, и всеки гледа да държи другия под око", коментира експертът. Пуническите войни между бившите съдружници в телевизия "DCC" Иван Гологанов и Красимир Кирев избухнали, след като двамата започнали да се следят, прилагайки най-различни шпионски техники. Нелицеприятните истини, които всеки открил за себе си, доведе до разделяне на фирмата, десетки жалби в полицията и "окопни" битки с рязане на кабели. Икономическата криза ударила и шпионажа - заради свитите обеми на производствата и кредитите мнозина се отказали от "шпионските игри".

"Факт е, че от партийни централи никога не са търсили такива услуги.
Но шефове на различни институции също от време на време правят "профилактика" за "буболечки", разказва детективът. "Бръмбарите" се продават свободно в интернет, а поставянето им е доста елементарно. Необходимо е този, който ще го постави, да има достъп до помещението. Но и това невинаги е необходимо, защото има устройства, които могат да се залепят от външната страна на прозореца или на външна стена и в същото време през тях без проблеми да се чува целият разговор, който се води вътре в помещението.

Цената на "бръмбара" тръгва от 300 лева и може да стигне до 3000, като последните са с голям радиус на действие и различни екстри. "Когато достъпът е по-труден, наемаме техника от София. Идват хората с "куфарчетата" и специалните автомобили и вече няма невъзможни неща. Тази услуга обаче е доста по-скъпа, наемът за седмица може да стигне до 10 000 лева. Според бивш служител на полицията сценарият и методите, описани в анонимния сигнал, изпратен до лидера на социалистите Сергей Станишев, са напълно изпълними в технически план.

Друг метод, използван от полицаите за незаконно подслушване, било включването на номер на "оперативно интересно лица" в списък с телефони, за който се иска разрешение за прилагане на СРС за разкриване на някое престъпление.

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (0)

Още по темата (66):
15.12.2023 От DCC бесни на ГДБОП
29.11.2023 Голяма част от клиентите на DCC все още нямат телевизия
25.11.2023 Адвокат: Това остана от DCC!
25.11.2023 Пловдивчанка: 3 дни без интернет и телевизия. Жена изгуби работата си заради тях
24.11.2023 DCC проговориха за акцията, намекнаха за бухалки
24.11.2023 Пловдивски адвокат: Кой ще носи отговорност?
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).