Събират онлайн всички паметници на културата в Пловдив

Автор: Мариана Панчева
Коментари (3)
08:40 / 11.02.2017
4105
Интерактивна карта ще дава пълна информация за състоянието на културните паметници в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

За изключително амбициозното начинание разказа арх. Иван Делчев от формата, разработваща проекта. 

В основата на картата е залегнала формулата за използване на информация от кадастралните карти на Пловдив; информация, предоставена от НИНКН и информация от археологическата карта на България, както и от Военно - историческия музей (специално за военните паметници). 

Така към всеки обект ще има информационна форма, която да описва подробно всички негови характеристики. Ще има приложение и за добавяне на обекти. 

Интерактивната карта ще има свободна версия - т.е. сайт, който се вижда от всички, и версия с оторизиран достъп за съответните служители, които ще могат да добавят своя информация за паметниците на културата и това, което се случва с тях, какви са намеренията спрямо тях, има ли издадени строителни разрешителни, кои са собствениците и прочие. 

По думите на арх. Делчев интерактивната карта е изключително важна, за да може Общината да има моментален поглед върху обекта и неговото състояние. 

"Ако искаме да възстановим паметниците на културата, трябва да направим тази карта, така ще се знае кои от тях са общински, кои държавни, кои на частни лица, какви задължения има, колко струва възстановяването, трябва да има модел за поддръжка и възстановяване", коментира огромните плюсове на системата той. 

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Ако сте в Пловдив заведете детето си на "Детски панаир на занаяти...
Георги Георгиев, ГЕРБ: Доходите на българите са изядени с 30% зар...
36 лева за килограм боровинки в Пловдив
Теодора напусна дома си в Пловдив, в момента никой не знае къде е...
Добри новини за Югоизточния обход на Пловдив
Геворг Харутюнян остава на топло


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).