Стълпотворение и оглушителни топове в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:57 / 16.07.2017
7646
10 топовни салюта възвестиха в Пловдив пристигането на две светини - част от покрова и ризата на Божията майка, които с благословията на руския патриарх Кирил дойдоха в града и ще останат до 30 юли. Другата ценност, която митрополията получи, е копието на чудотворната икона на Богородица Всецарица. Тя дойде от Света гора. Осветена е във Ватопедския манастир, където се съхранява оригиналът. 

"Всеизвестно е, че тази икона много помага на онкоболни и ги цери. Нейни копия има и в Русия", обясни пред "24 часа" отец Емил Паралингов. Огромно множество се стече в катедралния храм "Св. Богородица" в 18 часа. На първа линия бяха депутатите Цвета Караянчева от ГЕРБ и Йордан Цонев от ДПС. До тях застанаха областният управител Здравко Димитров, бригаден генерал Явор Матеев, зам.-кметът Розалин Петков. Всички целунаха ръка на митрополит Николай, който лично посрещна двете светини.

Най-напред в храма внесоха копието на чудотворната икона на Богородица Всецарица. Владиката застина и мигом коленичи, опирайки чело в земята. След това се изправи и взе светинята, вдигайки я високо. Двама военни веднага я поеха от ръцете му. След минути дядо Николай отново падна на земята, посрещайки ковчежето с част от одеждите и покрова на Божията майка. То беше поставено в специална стойка. 


Последва продължителен звън на камбани и разтърсващи топовни изстрели. Военният оркестър на пловдивския гарнизон засвири и поведе литийното шествие. Стотици миряни снимаха с телефоните си и се тълпяха да докоснат ковчежето и иконата. Одеждите на Божията майка са донесени от игумен Петър Еремеев, наместник на Високопетровския манастир в Москва. "Те имат голяма чудотворна сила. Взети са най-напред от Назарет, а след това са пренесени в Константинопол. След разпада на Византия се съхраняват в Москва", разясни отец Марко Марков.

Стотици миряни очакват копието на Богородица Всецарица да ги избави от коварни болести. "То ще остане в Пловдивската епархия за вечни времена, за да помага на хората", допълни отец Паралингов. Монахини и богомолци протягаха ръце към одеждите и иконата. "Очакваме да донесат чудеса, единствено трябва да вярваме силно. Само допирът до тях е достатъчен", каза Лалка Иванова, която бе дошла от Калофер.

Литийното шествие премина по главната улица в Пловдив и стигна до митрополитския храм "Св. Марина". Там дядо Николай отслужи вечерня. Двете светини ще бъдат изложени там. В понеделник, когато се чества паметта на великомъченица Марина, владиката от 9 часа ще възглави литургията. В края й той ще обяви името на дарителя на копието на Богородица Всецарица.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).