Студентски семинар по преводаческо майсторство за четвърта поредна година

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:25 / 14.11.2014
2144
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Научно-практически семинар по преводаческо майсторство за студенти организира от днес до 16 ноември Центърът за руски език и култура към Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Студентският форум "Обучение на преводаческо майсторство" за млади преводачи-русисти с участието на руски специалисти e уникален в академичната практика. 

За четвърта поредна година той събира млади бъдещи преводачи на прага на професионалната им кариера, разказа доц. д-р Надя Чернева от Катедра "Руска филология" към Филологическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски".

В програмата на семинара са предвидени общи лекции, майсторски класове, две кръгли маси и практикум по превод, обединени в темите: "Изкуството на детайла и детайлът в изкуството", "Езикът на киното", "Езикът на художествената проза", "Език и дипломация", "Език и бизнес".

Гости на форума са Екатерина Загорская, представител на фонд "Русский мир", писателят Борис Евсеев, режисьорът и преподавател във ВГИК (Всероссийский государственный институт кинематографии) Олга Василиева, както и известните български преводачи Валентина Радинска и Венка Ризова.

"В обучението ще участват студенти от седем български университета - СУ "Св. Климент Охридски", ВСУ "Черноризец Храбър", УНСС, ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", ШУ "Епископ Константин Преславски" и НБУ). За първи има и чуждестранни студенти. Те са от от университетите в Острава, Чехия, в Белград, Сърбия, и в Истанбул, Турция", обясни доц. Чернева.

Семинарът се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Община Пловдив, Общинско предприятие "Старинен Пловдив" и Руския културно-информационен център - София.

Официалното откриване ще бъде днес от 11:00 ч. в Заседателната зала на Ректората на ПУ "Паисий Хилендарски", ет. 1, ул. "Цар Асен" №24.

Приветствия към участниците ще отправят Ректорът на ПУ "Паисий Хилендарски" проф. д-р Запрян Козлуджов, деканът на Филологическия факултет доц. д-р Живко Иванов, представители на община Пловдив, на посолството на Руската федерация и на Фонд "Руский мир".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Богата културна програма, кебапчета и бира в парк "Лаута"
Адвокатката на Караджов: Предполагаме, че има оръжие и заплашва, ...
Домът на бившия полицай Венцеслав Караджов е блокиран от полиция,...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Кметът на Пловдив ще посрещне Стефка Костадинова
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).