Студенти от ПУ "Паисий Хилендарски" отбелязаха специална седмица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:55 / 07.06.2023
913
По случай Световния ден на околната среда студенти от 3 курс в специалностите "Биология и химия" и "Биология и английски език" на Биологически факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", под ръководството на гл. ас. д-р Славея Петрова и д-р Богдан Николов, проведоха няколко инициативи съвместно с Българско дружество за защита на птиците, Басейнова дирекция Източнобеломорски район и Община Пловдив на територията на Природна забележителност "Младежки хълм".

Освен любимо място за разходка и отмора сред природата, тази защитена територия в сърцето на града има изключително значение за опазване на ключови видове и съобщества, част от биоразнообразието в град Пловдив, подчертаха организаторите.

В същото време тя е подложена на интензивни антропогенни въздействия от различен характер, които негативно повлияват състоянието й. Студентите и представителите на посочените институции и НПО заедно извършиха почистване на Младежкия хълм от безразборно изхвърлени отпадъци, наблюдение на защитени видове птици, беседа и дискусии за антропогенните заплахи за защитената територията и биоразнообразието, както и за възможностите за тяхното опазване.

Световният ден на околната среда се отбелязва на 5 юни и е най-мащабното събитие, посветено на опазване на природата.

Целта е да се насочи общественото внимание към проблемите на околната среда и особено към нарастващото замърсяване и все по-бързо намаляващото биоразнообразие. Необходимо е да осъзнаем нашата лична ангажираност и усилията, които трябва да се положат от всички нас за промяната към по-добро бъдеще, отбелязаха студентите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Чудесни новини за детето, малтретирано в Пловдив: Добре е и ходи ...
Наглостта на тарикатите в Пловдив няма край
Неприятно преживяване за десетки пътници, решили да пътуват с бър...
Аварии оставиха хиляди в Пловдив и областта без вода в почивния д...
Триумфален успех на ученици от Пловдив в Рим
Предстои реорганизация на градския транспорт в Пловдив. Ще бъдат ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).