"Столипиново" заплаши с бунт

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (29)
11:08 / 11.07.2017
15662
Жителите на пловдивския квартал "Столипиново" призовават за етнически мир. Това съобщи на специална пресконференция вчера Яшар Асан, председател на Инициативен комитет на бедстващите в "Столипиново". "В послание към президента Румен Радев хората от "Столипиново" казват: Г-н Президент, искаме езикът на омразата да спре. Вие сте първо генерал, после президент. За Вас гласуваха 2 млн. българи, между които бяхме и ние", казват в обръщението си циганите от "Столипиново", с надеждата президентът също да вземе отношение по проблемите с нарушения етническия мир.

Хората от най-големия етнически квартал на Балканите "Столипиново" очакват отговори на два въпроса и от главния прокурор на България Сотир Цацаров. Въпросите са: кой направи първия удар в Асеновград и кой направи опит да спре движещата се кола в Катуница преди началото на размириците. Хората от "Столипиново" питат още допустим ли е езикът на омраза, с който говори евродепутатът Ангел Джамбазки.

Яшар Асан каза още, че хората в "Столипиново" се питат каква вина имат те за отделни инциденти, които се случват и споделят, че живеят в страх от случващото се. Вечер не излизат в квартала, не пускат децата си по заведения. В навечерието на първия протест в Асеновград те са получили предупредително писмо от полицията да се въздържат от контрапротест.
 
Атанас Янев, председател на Гражданско сдружение 2011 призова управляващите да потърсят правилната формула, с нови програми за интеграция на циганския етнос, така че проблемите да свършат, а не да се задълбочават. Те са готови да седнат на Кръгла маса, на която да бъде обсъдено сегашното положение на етноса у нас и да се намерят пътищата за по-бързото му интегриране в обществото.

"Ако до 15 дни не се намери път към разрешаване на конфликта, хората от "Столипиново" сме готови също да излезем на мирен протест", каза Яшар Асан.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (29)

Още по темата (152):
14.11.2019 Осъдиха Перата, нападнал оператор на bTV
02.01.2018 Прокуратурата протестира наказанията на ромите биячи от Асеновград
18.12.2017 Смешни присъди за циганите, млатили с бухалки деца в Асеновград!
29.11.2017 Съдът пусна още трима от циганите, били деца в Асеновград
13.11.2017 Съдът пусна под парична гаранция двама от биячите от Асеновград
03.11.2017 Роми биячи от Асеновград остават зад решетките
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).