"Столипиново" се изнася към Франция и Германия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (119)
12:12 / 15.01.2014
19244
По двайсетина жители на "Столипиново" потеглят всеки ден към Европа след отваряне на трудовия пазар.

"Изнасят се с бусове от квартала. Най-много са за Франция и Германия", коментира общинският съветник и председател на фондация "Рома" Антон Карагьозов.

Близо 3000 обитатели на "Столипиново" са в чужбина от няколко години. Очаква се напролет още толкова да стегнат куфарите. Мъжете се хващали предимно в строителството, а жените - като домашни помощнички.

"По Коледа и Нова година си дойдоха хора от гурбет. Хвалят се, че печелят хубави пари, показаха си новите коли. Това допълнително мотивира останалите и те да си търсят късмета навън", каза Карагьозов.

21-годишният Васко Иванов поема днес към Париж. Завършил е професионалната гимназия "Христо Гюлеметов" и възнамерява да си вади хляба като общ работник. По думите му в Пловдив "никъде не успял да се пласира".

"Отиваме група от 6-ма души. Ще платим по 80 евро на шофьора, за да ни закара. Докато си намерим квартири, ще спим в микробуса", обяснява младежът. Разполага само с 50 евро джобни, но не се притеснява. Смята, че веднага ще може да се хване на работа.

"С езиците горе-долу съм добре. Освен български говоря турски, ромски, много малко френски и английски", уточнява Васко. Приятелите му в махалата ще го чакат да се устрои, за да тръгнат и те към Франция.

Интересът към Лондон засега е слаб. Жителите на "Столипиново" не възнамеряват да щурмуват английската столица. Няма мераклии и за Испания, тъй като там кризата още не е отшумяла и трудно се намира препитание.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (119)
Още новини от Новини от Пловдив:
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).