Спор около обект на 5 метра от Главната, който съществува от 1956 година

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
18:21 / 17.04.2023
14644
Собственичка на търговски обект в центъра на Пловдив събира неправомерно наем под масата в продължение на 3 години, след това заплашва. Това твърди един от бившите наематели, който пита чрез Plovdiv24.bg възможно ли е една фирма да отдава под наем незаконен обект, а държавата и общината да са безсилни да направят каквото и да е. Разказва още, че е бил измамен и ще търси обезщетения за това. Съмнява се, че институциите у нас не работят.

Ето и целия сигнал, който нашият читател ни изпрати:

"Става въпрос за магазин за алкохол и цигари в центъра на улица "Христо Г. Данов" 4. От 2018-а магазинът е започнал дейност като такъв. До 2021-ва година наемател е фирма "Викимар ЕООД, а наемодател, тоест фирмата, която събира наема, е "Протеа 2000“, с мол Милена Каменова - собственик също на верига аптеки "Запад“.

Госпожата няма никакви документи за собственост, но сключва договор с "Викимар“ за 3 години, с наем от 500 лв., а след това се вдига на 1000, като наемът е плащан на ръка, без фактура в аптеката до магазина. През това време фирмата собственик на съседната сграда, към която е прикрепен магазинът, започва дела и да пуска жалби срещу магазина, защото нарушава целостта на тяхната сграда, от което община Пловдив, район "Централен“ дават да се разбере, че този обект е незаконен и трябва да бъде премахнат.

Изпратени са писма и са предупредени фирма "Протеа 2000“ и "Викимар“. Когато е съобщено това на фирма "Викимар“, те решават да продадат бизнеса, тоест да преотстъпят правото на ползване на друга фирма, като в договора на "Викимар“ и "Протеа 2000“ има клаузата, която позволява това. И това се случва през септември - октомври 2021- ва, когато наемател става фирма "Ангелов груп“ 78 ЕООД, с Мол - Радослав Ангелов.

Малко след като започва дейността си там, той разбира от госпожа Каменова, че има някакъв проблем, заплашва, че ще го изгони, вдигне наема и тъй нататък. В крайна сметка до гонене не се стига, но наемът вече става 1200 лв. с ДДС, като плащането се извършва вече по банков път и има фактури, които се издават.

Забележете, обектът все още е незаконен и се водят дела, като "Протеа 2000“ и госпожа Каменова много добре знаят и дори обжалват решения на съд, община и други, с цел печелене на време. През 2022-ра година майката на жената, с която живея на семейни начала, поиска да инвестира събрани от нея средства в даден бизнес.

Тъй като аз се занимавам с търговия и собствен бизнес от години, й споделих, че съм видял обява за магазин на топ локация в града и е добра инвестиция. Решихме, през септември същата година, да купим бизнеса. Договорихме се с Радослав Ангелов, собственик към тази дата на фирма "Ангелов груп“ 78 ЕООД за сумата от 30 000 лв. да ни прехвърли фирмата наемател и бизнеса си. Това се случи през началото на октомври 2022-ра година.

Няколко пъти го помолих да ни срещне с наемодателя, за да подпишем нов договор. Отговаряше, че това били хора от София, възрастни, които трудно биха дошли и да си плащам сметките и наема редовно, на дадената банкова сметка и така нататък. Започнахме дейност.

Но тъй като много се усъмних в това, че нямаме връзка с наемодателя, реших да намеря човека или хората собственици по мой начин. Така се свързах с госпожа Каменова. Представих се кой съм, коя фирма сме и всичко общо взето, запознах я със ситуацията. Тя много се ядоса и заплаши да ни изгони, да ни вдигне наема двойно и прочие. Аз категорично отказах.

В отговор получих още заплахи и че според нея Радослав Ангелов ни е измамил. От тогава, не сме имали контакт. Плащахме си наема и работихме. Така, до началото на февруари тази година, когато моя адвокат ми се обади да ми каже, че магазинът предстои да бъде бутнат в най-скоро време. Общо взето имах около седмица да предам обекта.

Научих от адвокатката на отсрещната страна, че след 7 години съдене, оспорване и тъй нататък, най - накрая съдът е определил в крайна инстанция и е издал заповед за доброволно изпълнение по събаряне на обекта. Искам да забележете няколко неща, а именно - една фирма позволява да се ползва незаконен обект, отдава го като свой, събира неправомерно наем, а 3 години го събира под масата.

За мен това е една схема, пред която 7 години държавата и общината са били безсилни да направят каквото и да е. Поради много добрата локация, много хора биха се подвели да развиват дейност там. Случилото се е просто прехвърляне на горещия картоф. Потърсил съм обезщетение от двете страни, но никой няма желание да даде такова, като си мислят, че всичко ще се размине и отекне.

Всички знаем,че институциите в България се активизират след медиен шум, затова първо се обръщам към вас.“

Plovdiv24.bg потърси коментар по случая от кмета на Район "Централен“ Георги Стаменов. Ето какво ни отговори той:

"Там обектите са два, на номер 2 и на номер 4. Целият казус е от частноправен характер през годините за това чия е собствеността върху обекта. След множество съдебни дела между страните съдът е постановил чия е собствеността. Магазинът в действителност съществува още от 1953 или 1956 година, с решени ена Градския народен съвет тогава.

В първите години на демокрацията магазинът от лека покривна конструкция се премахва, прави се ремонт и се излива бетонна плоча за двете сгради странично. Имахме сигнал преди години, че тази бетонна плоча е изградена без надлежните документи. Бе издадена заповед за незаконно строителство, след което заповедта бе обжалвана.

Но съдебното решение в крайна сметка влезе в сила. Към днешна дата собствеността е ясна, няма проблем магазинът да функционира, но трябва тази бетонна плоча да се премахне и да се направи покрив с надлежни документи. Дали ще се направят колони, или лек вид покрив с покритие, което да е от керемиди, това е воля на собствениците. Тук администрацията няма решения.

Отношенията за наемите са чисто финансови между двете страни, общинските администрации не ги разглеждат. Ако имат претенции, да си ги решават в съда. А ако има някъде нарушения, има компетентни интитуции, които да ги разгледат.

Обектът си е там от 1956 години, само бетонната плоча не е по закон и следва да бъде премахната и да се изготви проект, надлежно съгласуван с НИНКН, с МК, с администрацията, да се издаде разрешение за строеж, да се изпълни проекта, да се въведе в експлоатация и целият казус да приключи.

Оттук насетне, воля на собствениците е как ще си управляват актива", поясни Георги Стаменов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Костадинов: За Пловдив нашата цел са 3 мандата
Ключов свидетел на убийството в "Арман махала": Не съм видял нож
Елитно училище в Пловдив изпрати абитуриентите
Богата културна програма, кебапчета и бира в парк "Лаута"
Читател: Още колко души трябва да умрат, за да се промени нещо?
Ще започне ли скоро делото за убийството пред известна дискотека ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).