Спасиха зрението на трима пловдивчани

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:10 / 31.01.2017
6508
Благороден жест подпомогна лечението на катаракта /старческо перде/ при трима пенсионери, които вече виждат отлично, а както те се шегуват - гледат на света с други очи. 

Двамата мъже и една жена над 65-годишна възраст от Пловдив са оперирани от д-р Димитрис Власиадис, на когото асистираше д-р Панайотис Христу. Пациентите са избрани на случаен принцип. 

Интервенциите са извършени с един от най-добрите апарати за катарактална хирургия. На пациентите са имплантирани високотехнологични лещи на същата фирма. И тримата пациенти се чувстват отлично след операциите, защото с модерния апарат ядрото на лещата се отстранява много по-бързо и лесно, а това гарантира атравматичност на процедурата.

Катарактата или т.нар. старческо перде е сред основните причини за влошено зрение. Свързва се с помътняване на естествената леща на окото, което от своя страна променя пречупването на светлината, а образите са неясни и замъглени. Може да бъде вродена или следствие от травма, но най-често тя се обяснява с нормалните процеси на стареене на организма. 

Ето защо се наблюдава главно сред възрастните, като 9 от 10 пациенти над 75 години са засегнати от това състояние. В последно време има известно подмладяване на случаите, отбелязват очни специалисти, които все по-често оперират болни над 50 г. 

Вътреочното перде не може да бъде премахнато с медикаменти - единствената възможност за подобрение на зрението е оперативното премахване на помътнялата леща и имплантирането на изкуствена. Колкото по навреме се оперира пердето, толкова по-бързо е възстановяването. Благородният жест е дело на Ортодоксалния орден на хоспиталиерите.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
От ЕВН са изпратили заявление за нови цени на парното в Пловдив
"Мис България - Пловдив" 2024 е свикнала с нощните смени, работи ...
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност в Пловдив
Майката на оцелялата от катастрофата на "Руски": Стана чудo!
Обилни валежи в Пловдив за сряда
Костадинов: За Пловдив нашата цел са 3 мандата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).