Софиянци протестираха вместо пловдивчани, освен излишно напрежение - друго не постигнаха

Автор: Адриана Георгиева
Коментари (46)
19:30 / 21.08.2020
19061
Слабо бе представянето от страна на пловдивчани по време на протеста снощи. Благодарение на софиянци протестиращите успяха да пробият полицейския кордон до Централна поща и да блокират булевард "Цар Борис Трети Обединител". Те бяха стабилно надъхвани от проф. Велислав Минеков от Отровното трио и хората му, които създадоха излишно напрежение. Софиянци присъстваха по покана на един организаторите в Пловдив Асен Костов и съмишлениците му. 

Протестърите нямаха разрешението на Община за провеждане на шествие и първоначално заявиха, че при тези условия няма и да го правят. Въпреки това те се отправиха към сградата на общината, след което се отправиха към Партийния дом, където започнаха да мятат бучки лед и яйца. 

След това се върнаха към Централна поща, за да спрат движението по булевард "Цар Борис Трети Обединител". Там ги очакваше кордон от десетки полицаи, които ги блокираха за около 20 минути. Те бяха ръководени от директора на ОД на МВР Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев и началника на "Охранителна полиция" комисар Виктор Празов.

Протестърите решиха да се направят на хитри и заобиколиха пощата и постигнаха мисията си - завзеха булеварда. Този път вместо на Чифте баня разпънаха палатковия лагер пред Панаира, извадиха и тонколони и  и ситуацията заприлича на селски събор. По едно време няколко мъже свалиха гуми и палети от бус, за да оградят лагера с тях. Тогава служителите на реда поискаха личните им документи за проверка.

"Вижте ги какви са прасета!", каза мъж по адрес на полицаите, когато му взеха личната карта. 

"Видяхте камерите, които снимат протестиращите през цялото време. Целта е съвсем друга. Такова нещо в София не се случва. Полицаи държаха камери през цялото време, има и цивилни. Всичките тези снимки са с цел тормоз и насилие. Това ще бъде използвано, ако не победим. Палатките ще останат до победата", заяви проф. Велислав Минеков, който не спираше надъхва присъстващите.

В последствие се оказа, че лично Асен Костов е поръчал гумите и палетите.

Към 00:00 часа пловдивчаните почти се бяха изнесли, от протестиращите бяха останали предимно софиянци и организаторите. 

Към 4:00 сутринта органите на реда раздигаха лагерите без да проявяват, каквато и да било агресия, но това не важеше и за палаткаджиите. Те не спираха да нареждат полицаите с думи като: "Продажници, мизерници! Нямате образование! Махайте се от тук!".

Справката на полицията показа, че от 30 проверени лица 10 са криминално проявени и 1 е обявен за общодържавно издирване. Сред криминалните им деяния са кражби, хулиганство, притежание наркотици и други.

Организаторите на протеста си позволиха да се конфронтират с представители на местни медии, като ги обвиниха в неправилно отразяване на събитията. Това напомня за комунистическото мото "Ако не сте с нас, сте против нас!".

Проф. Минеков коментира, че можело да се стигне до насилие, заради действията на полицията, но в случая, не полицията бе агресивна и склонна към насилие.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (46)

Още по темата (4080):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха жена, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021
г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).