Сметната палата погва Чобанов за гаврата с Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (23)
10:26 / 27.02.2014
8767
Сметната палата реши да бъде извършен одит за избора на проекти на Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Припомняме Ви, че тогава бе извършена гавра с Пловдив и не бяха отпуснати пари за значителни важни инфраструктурни проекти, сред които и многофункционалната спортна зала. В същото време се отпуснаха 5 милиона за земеделско училище, пак толкова за започване на строежа на нова спортна зала в Бургас, за която са необходими още 25 милиона и не е ясно от къде ще дойдат, както и 30 милиона за съдебна палата във Варна, където пък трябват 80 милиона.

Одитът ще обхване процесите по оценяване, определяне на приоритети и подбор на проекти и програмни предложения за разпределянето на 499 344 577 лв.

В бюджет 2014 правителството заложи близо 500 млн. лв. за инвестиционни проекти, с които да заличи различията между общините.

Целта на одита е да се отговори своевременно на очакванията на обществото и на въпросите, зададени в публичното пространство от Националното сдружение на общините в България, икономисти и др., за липсата на прозрачност и ясни критерии при избора и оценката на проектите, които ще бъдат финансирани по програмата, казват от палатата.

Още при представянето на инвестиционната програма финансовият министър Петър Чобанов изложи критериите, по които на проекти ще се дава предимство. От МФ обаче не публикуваха официалните резултати от конкурса за проектите, което доведе до съмнения за политически протекции.

От ГЕРБ обвиниха управляващите, че парите отишли само при техни общини.

Одитът се включва в Програмата за одитната дейност на Сметната палата за 2014 г., тъй като става дума за сериозни по размер публични средства, за които има риск да бъдат похарчени неефективно, посочват от Сметната палата.

Тази година ще има второ класиране на общински проекти, които не са били финансирани при първото разпределяне на средства, обяви Тодор Попов, председател на Националното сдружение на общините.

Нефинансирането на проекти не означава, че те са отхвърлени, подкрепи думите му финансовият министър Петър Чобанов. Проекти, които не се случват, освобождават ресурс, който отива за други проекти, добави той.

Министърът отново отхвърли обвиненията на ГЕРБ, ча са финансирани общини само на БСП и ДПС. Според него 36% за "герберски" общини съвсем не са малко, а основната цел на проекта е изглаждане на различията между общините.


Виж коментарите (23)

Още по темата (15):
06.05.2014 Обявиха обществената поръчка за строеж на земеделско училище в село Маноле
11.03.2014 Орешарски не отговори защо наложи финансов геноцид на Пловдив
03.03.2014 На Каймаканов краката са къси
01.03.2014 Три общини атакуват в съда раздаването милионите за регионите
28.02.2014 Зам.-кмет: Имам съмнения, че проектите на Пловдив изобщо не са стигнали до София заради Каймаканов!
13.02.2014 Вижте как ДПС прибра парите за развитие на българските региони
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).