Слънцемобил, еко часовник и соларен панел за училищна раница на Лего Лигата в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:38 / 27.06.2023
1259
200 ученици от цялата страна ще се състезават по правилата на световния формат, а всички посетители могат да се включат в целодневната програма от изложби, работилници и демонстрации

Робот слънцемобил, който се задвижва със слънчеви панели ще представят млади изобретатели на Фестивала за Лего роботика на 8 юли в Колодрума. Учениците от Разград са направили прототипи от отпадъчни материали – картон, пластмаса, дърво, фолио и хартия, и ще го покажат по време на събитието.

24 отбора финалисти с участници от 10 до 16 години, избрани измежду 50 училища от цялата страна, ще премерят сили в състезание с Лего роботи, изпълнявайки мисии по правилата на световния формат FIRST® LEGO® League. Темата тази година е "Суперсили“ - с акцент върху възобновяемите и традиционните източници на енергия, като мисиите на състезанието са свързани с нея. На нея са посветени и изследователските проекти на участниците.

С два отбора се включва отбор Kinder coder към читалище "Захари Стоянов“ в града под тепетата. Kinder Babies ще презентират идеята как топлината на човешкото тяло може да се използва за захранване на телефони. А Kinder Bots, в който влизат ученици от пловдивското ОУ "Васил Петлешков“, представят прототип на сграда с механичен соларен покрив, който сменя позицията си според нивото на светлината, за да увеличи ефективността на панелите и количеството произведена енергия.

Соларен панел за училищна раница, който може да зарежда или пауър банка (преносимата батерия) в раницата, или директно телефона или лаптопа, ще демонстрират "Роботчовците“ от Русе. Отбор mivka, също от Русе, представя проект за домашен ВЕЦ – изобретение, чрез което силата на консумираната вода в жилищата на многоетажни сгради се превръща в електрическа енергия за нуждите на домакинствата. Третият русенски отбор демонстрира технологично решение, което използва вибрациите на звука, за да захранва осветлението в дадено помещение. Учениците са го тествали по време на танцов спектакъл в училище.

Умен електромер и приложение, чрез което домакинство или офис може да контролира своето потребление, производство на електричество от солена вода в частните домове, са част от изследователските проекти, които ще презентират пред жури и публика участниците във фестивала.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Тя оцеля след жесток удар в Пловдив. Ето как е днес Карина, която...
Прокуратурата съобщи за кървава сцена в Пловдив
Ексклузивно: Бутат един от стадионите в Пловдив и го правят парк?...
Напусна ни емблематична пловдивчанка
32 г. затвор за жестоко убийство в центъра на Пловдив. Жертвата е...
Гросмайстор Виктория Радева: ГЕРБ през годините доказаха, че са с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).