След като целият град пропищя от условията в автобусите, Община Пловдив се задейства

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
11:53 / 26.07.2023
15982
Във връзка с непрекъснатите жалби на граждани за неработещи климатици и няколкото публикации, които Plovdiv24.bg направи от община Пловдив са направили проверка. Според резултатите от нея климатиците са работещи. Тук въпросът е щом са работещи защо не са пуснати? Ето все пак какво обясняват от общината, разпространено като прессъобщение до медиите:

Почти всички от 193-те автобуса, които изпълняват лятното маршрутно разписание по 29-те линии от градския транспорт, са с работещи климатици. Това сочат резултатите от засилените проверки на инспекторите от общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта".

Единствено по линия № 20 до края на миналата седмица са се движили 5 новозокупени автобуса, все още необорудвани с климатици. След многократните санкции и предупреждения към фирмата превозвач и те са изтеглени от движение за оборудване в спешен порядък, а на тяхно място са пуснати климатизирани превозни средства.

"Ако климатикът не работи, вписваме констатацията в пътния лист. Съставяме и констативен протокол, който се подписва и от шофьора. За последния месец само двама са отказали да подпишат, защото и шофьорите искат да работят при нормални условия. За всяко констатирано по законоустановения ред  нарушение налагаме санкция в размер на 300 лева", коментира заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов.

В момента общината работи по 3 договора с превозвачите. В най-стария от тях – от 2016 г., е регламентирано, че през лятото климатиците в автобусите трябва да се пускат при външна температура над 28 по официални данни на Националния институт по метеорология и хидрология.

Според договорите от 2018 и 2021 г. температурата  в салоните на автобусите целогодишно трябва да е между 18 и 25 градуса, така че абсолютно винаги да се осигурява комфортът на пътниците.

В много от новите автобуси климатиците се регулират автоматично – при 25 градуса се включват, а при 18 градуса се изключват сами. И това не зависи от шофьорите.

Чонов подчерта, че инспекторите на "Организация и контрол на транспорта" проверяват не само климатиците, а и дали се изпълняват всички останали клаузи, включени в договорите с фирмите превозвачи. Само за миналата година са наложени близо 1 млн. лв. санкции, които се удържат от общинската компенсация за градски транспорт.

Виж коментарите (8)

Още по темата (1011):
12.05.2024 Положението с градския транспорт в Пловдив е критично
12.05.2024 Предстои реорганизация на градския транспорт в Пловдив. Ще бъдат ли затруднени пътниците?
08.05.2024 Пловдивчанин: Спрете да уронвате престижа на цял един град
03.05.2024 Община Пловдив подаде документи за сертифициране на новата система за електронно таксуване
02.05.2024 Бивш общинар: Какво пречи Пловдив да е като Монпелие и да има безплатен градски транспорт?
29.04.2024 Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
"Дни на музиката в Балабановата къща" в предаването "Цветовете на...
Рали шампион: Ако аз трябва да мина с 200 км/ч по този участък пр...
Камери са заснели движението на джипа и момента на трагедията
Инструктор: Самонадеяността на младите водачи води до тежки ПТП-т...
Лиляната изпрати абитуриентите
Нов инцидент на мястото, на което стана фаталният сблъсък с джипа...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).