След 50 г. чакане от чешмите в Пловдив може да потече чиста планинска вода

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
14:23 / 19.04.2018
20446
След 50 години чакане от чешмите в Пловдив може да потече чиста планинска вода от язовир Въча. Това стана, след като областният управител на Пловдив Здравко Димитров издаде заповед за назначаване на Областен експертен съвет по устройство на територията и на практика рестартира проекта за “Водоснабдяване на Пловдив и прилежащите общини от каскада "Въча". В годините той на няколко пъти бе съживяван, но така и не е осъществен.  

Община Кричим подкрепи инициативата и усилията на Здравко Димитров за предприемането на възможно най-бързи действия по реализацията на грандиозния проект с много висок регионален обществен интерес. Кметът Атанас Калчев, председателят на ОбС Анка Хаджиева и доц. Борис Цанков - зам.-ректор на УАСГ София и преподавател в катедра “Хидравлика и хидрология", взеха участие в разглеждането на заданието за изготвянето на предварителни проучвания за определяне разположението, обхвата и параметрите на обекта.

"Уверявам гражданите на Кричим, че ръководството на общината ще положи всички възможни усилия до края на управленския си мандат да бъде един активен партньор по този проект. В същото време ще бъдат отстоявани, и то във възможна максимална степен, интересите на хората от община Кричим. Имайки предвид провеждането в бъдеще на отчуждителни процедури на земи общинска собственост, също така и на частни земи с установени собственици или съсобственици за местата на планираните пунктове за водовземане, площадките за изграждане на съоръжения - пречиствателна станция за питейни води и водоеми, и трасетата за водопроводи", коментира кметът на Кричим Атанас Калчев.

Той е категоричен, че община Кричим ще работи в посока да се оцени реално ситуацията и да се намери оптималното решение проектът "Въча" реално да се случи.

Виж коментарите (14)

Още по темата (75):
19.01.2024 Илия Зюмбилев: Голяма част от водоизточниците по поречието на Марица имат отклонения в качествата на питейната вода
20.04.2023 Водоснабдяването на Пловдив от "Доспат - Въча" става национален обект
20.04.2023 Министър в Пловдив заради проекта "Въча"
19.04.2023 Министър Шишков идва в Пловдив заради проекта "Въча"
15.01.2023 Ако вземем вода от това място: Няма да горят бойлери и перални, кожата и косата няма да се увреждат
16.02.2021 Каназирева отговаря на кмета защо Експертният съвет не прие прединвестиционните проучвания по проекта "Въча"
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).