Скулптура на Едгар Дега за близо 19 млн. долара в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
16:21 / 12.01.2011
5861
"Това, което мe води в Пловдив е откриването на изложбата на Едгар Дега. Тази изложба е на своята 3-та спирка в България след София и Варна. Преди това беше в Тел Авив и Атина. Пожелаваме на кмета на Пловдив и тук, както в София и Варна да има 35 000 посещения", каза на официалното си представяне днес в Общината Н.Пр. френският посланик в България Филип Отие.

За първи път големият френски импресионист Едгар Дега ще гостува в Пловдив. Жителите на града могат да видят уникалните 74 произведения на изкуството до 20 февруари 2011 г. в Градската художествена галерия на ул."Александър Батенберг". Реализацията на този мащабен проект е със съдействието на френска банка, меценат на събитието. Откриването е днес от 18 часа.

Това е не само първата експозиция на един от най-известните импресионисти, но и въобще на представител на течението френски художници, които през 60-70 години взривяват арт-пространството с новата си техника, наречена импресионизъм.

Дега ще бъде представен с пълната колекция от свои скулптури, които той вае цял живот отначало като подготвителни екскизи към маслените и пастелните си картини, а по-късно заради отслабеното си зрение като самостоятелни скулптури.

Една от най-известните му скулптури е фигурата на 14-годишната балерина, оценена на близо 19 млн. долара от аукционна къща "Сотбис". Дега изработва 99-сантиметровата фигурка през 1880-та година първо от восък, а после я вае от бронз. В изложбата присъстват основните теми от творчеството на импресиониста: коне, жени, оправящи своя тоалет и балерини. 

В прикачената галерия вижте скулптурите на Едгар Дега от изложбата.

Виж коментарите (8)

Още по темата (3):
13.01.2011 Славчо Атанасов: Да видиш оригинали на Дега - това става веднъж в
живота
31.12.2010 Скулптурите на Дега в Пловдив през Януари
03.12.2010 Колекция от скулптури на Едгар Дега скоро в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Сауна за левче в Пловдив: 37,8° в градския транспорт!
Тръгнаха колите по най-новата улица в Пловдив, разликата с преди ...
В Пловдив проф. Искра Баева коментира как егоизмът победи героизм...
След материал на Plovdiv24.bg отново сигнал за "стена на срама" в...
Сведохме глави пред паметта на Ботев и загиналите за Свободата
Пловдив почете Ботев и загиналите за свободата на България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).