Скандални обществени поръчки във ВиК-Пловдив будят редица въпроси

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:36 / 04.05.2022
3416
Скандални поръчки във ВиК – Пловдив намекват управленска немощ за справяне с работата. Plovdiv24.bg проследи обявени процедури за обществените поръчки, в които се вижда как водното дружество кани един и същ кандидат, отстраняван на предишна процедура, с пряко договаряне, като при това се увеличават и сумите.

Така например, дружеството купува автокран на старо от земеделски стопанин – едноличен търговец, с директно договаряне, за 120 хил. лева, след провалила се обществена поръчка. Това може би нямаше да бие на очи, ако не се виждаше, че същата фирма вече е била отстранена от участие в предварително обявената обществена поръчка, заради несъответствие в документацията.

След прекратяване на процедурата дружеството се договаря директно с едноличния търговец и си купува стара техника.  В техническата спецификация няма условие за екологичност на двигателя, или възраст на автокрана. Единственото изискване е първият преглед на техниката у нас да е извършен не по-рано от 2010 година. Фирмата трябва да осигури 6 месеца гаранция от доставката или 500 моточаса, първото,  до което достигне.

И това не е единственият такъв случай. ВиК имат още една подобна процедура и то за сумата от 950 000 лева без ДДС. Този път тя е за покупка на нова специализирана техника при условията на финансов лизинг.

Първата поръчка е била пусната на 1 февруари, като е била на конкурсен принцип и разделена на две позиции. Едната е била за доставка на два броя триосни самосвала и един бордови камион с хидравличен кран, а другата за един багер-товарач и един телескопичен товарач.

По двете позиции е имало само един участник, който е подал документация. Това е "ОТП Лизинг" ЕООД. Предложено е по двете позиции да има подизпълнители - "Ай Тръкс" ЕАД и "Евромаркет кънстръкшън" ЕАД. ВиК, със своята комисия, установява пропуски в документацията и отстранява лизинговата компания, а поръчката бива прекратена в края на месец март.

На 12 април ВиК – Пловдив пуска нова поръчка със същия предмет . Този път няма публично състезание, а се кани само една единствена фирма за участие и това е същата тази "ОТП Лизинг" ЕООД.

В мотивите е записано, че възложителят е прекратил предишната поръчка, тъй като офертата на единствения подал такава и за двете обособени позиции, е неподходяща.  Въпреки това се пуска договаряне без предварителна покана за участие спрямо "ОТП Лизинг" без първоначално обявените условия на прекратената обществена поръчка да са променени.

Поради тези неуредици все по-често обществените поръчки на дружеството в Пловдив биват атакувани в съда.

Новият изпълнителен директор на дружеството в Пловдив в момента е Огнян Кулишев. Той е временно изпълняващ длъжността и бе назначен от служебното правителство на Стефан Янев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Почина големият хуморист Здравко Попов
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
Тези са арестуваните за крупната измама в Пловдив
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).