Скандал разтърси ОбС Пловдив: Художници поискаха оставката на зам.-кмета Стефан Стоянов с плакати!

Автор: Мария Морунова
Коментари (5)
15:14 / 23.04.2015
5485
Истински скандал се разрази на днешната общинска сесия, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Причината за това беше последната точка от дневния ред сградата на Дружеството на пловдивските художници на ул. "Гладстон" да не се събаря, внесена от Дани Каназирева.

Както вече писахме, местната власт има идея сградата да се ремонтира, докато тече ремонтът пък художниците да бъдат настанени в друга сграда. Това ги уплаши, че ще останат без свой дом, и чрез Каназирева внесоха в ОбС договорът им за наем да бъде удължен от 3 на 10 години и сградата да не се събаря.

Малко преди тази точка бе обявена почивка за общинските съветници, но след почивката в зала се върнаха едва 28 старейшини. Кворум имаше, но липсата на повечето съветници на ГЕРБ, на съветниците на ДПС, на "Земеделски съюз" нажежиха обстановката.

"Срамувам се от това, което се случи в залата днес! Европейската столица на културата за 2019 г. подложи на унижение хората на изкуството - художниците. Аз не целя политически дивиденти, внесох предложението от името на Дружеството. Ясно е обаче, че опразването на залата е нарочно. Жалко!", така коментира ситуацията съветничката Дани Каназирева.

Слави Георгиев също определи липсата на голям брой съветници за режисирана и управляващото мнозинство се е изложило с това отсъствие.

Последваха и процедурни предложения за отлагане на точката докато в залата не се появят зам.-кметът Стефан Стоянов и кметът Иван Тотев, ангажирани с Шестата международна среща на туроператорите; за предоставяне сградата на ул. "Гладстон" на Министерството на културата.

Единствената процедура, която се гласува, бе на Дани Каназирева и гласеше точката да се отложи за следващата сесия. От вече 26 присъстващи съветници 19 гласуваха "за", нито един "против" и 3 "въздържал се", което означава, че точката се отложи за следващата сесия.

Междувременно присъстващите в залата художници вдигнаха плакати "Оставете дома ни"; "Пловдив не е град на художници"; "Протест", а дори поискаха оставката на Стоянов макар и с плакат - "Оставка на г-н Стоянов".

В кулоарите на местния парламент Каназирева отново заяви, че се срамува от случилото се, също така се извини на художниците за "режисирания цирк".

Съветничката от ГЕРБ Радослава Ташкова пък коментира, че всички съветници на ГЕРБ са 18 и не вижда защо те трябва да решават проблема.

Председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева в кулоарите категорично заяви, че художниците няма да се откажат от залата си. Заяви, че не иска да се политизира проблема, а само да се реши.

Виж коментарите (5)

Още по темата (63):
03.10.2019 Дадоха галерията на "Гладстон" на ГХГ
03.10.2019 Отново спор в ОбС Пловдив за галерията на "Гладстон" 32
17.09.2019 Остри реплики между Фурнаджиева и Тотев за галерията на "Гладстон"
02.09.2019 Културният елит на Пловдив и Иван Тотев официално откриха изложбената зала на "Гладстон"
02.09.2019 Откриха новата галерия на улица "Гладстон“ в Пловдив с изложбата "Минимализъм-BG“
02.09.2019 Започна протестът на пловдивските художници
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).