Сиромашки: Никой не ме е уведомил официално за демонтажа на плочата за папа Йоан Павел Втори

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
08:57 / 27.02.2019
6017
Плочата в памет на посещението на папа Йоан Павел Втори в Пловдив на 26 май 2002 г., поставена на пл. "Централен“, ще бъде демонтирана. Разрешението за това е дадено и се очаква скоро паметният знак да се махне, за да се продължи с отстраняването на старата площадна настилка. Авторът на плочата Цвятко Сиромашки каза, че е бил уведомен по телефона за предстоящия демонтаж.

Паметната плоча, напомняща за визитата на папата славянин в Пловдив, днес стърчи самотно насред разбития площад "Централен“. На това място преди 17 години главата на Римокатолическата църква отслужи на български език тричасова тържествена меса пред 10 000 поклонници от страната и чужбина. В Пловдив Йоан Павел Втори провъзгласи за блажени четирима католически свещеници, екзекутирани през 1952 г. Година след визитата скулпторът Цвятко Сиромашки изработи възпоменателния знак и с решение на тогавашния Общински съвет той беше поставен.

Заради грандиозния ремонт на пл. "Централен“ обаче паметната плоча ще бъде махната. Тази сутрин служителка от строителния надзор на общината се обадила на автора Цвятко Сиромашки и го поканила да отиде на място да съдейства за демонтажа. "Никой не се е свързал официално с мен и аз не мога да отговарям по телефона на всеки, който ми се обади. Най-малкото трябва да получа официално писмо, за да размишлявам по въпроса, защото тази работа е монтирана с много голяма сложност и има голям риск при демонтаж“ – коментира за ПОТВ скулпторът. Той е смятал, че плочата няма да се демонтира, заради предстоящото посещение на сегашния папа Франциск през месец май.

Не е ясно какво ще е бъдещето както на възпоменателната плоча за папа Йоан Павел Втори, така и демонтираният преди седмица фонтан "Европа“.

Виж коментарите (9)

Още по темата (266):
22.02.2024 Преобразяват емблематични туристически обекти в Пловдив от римско време
24.09.2023 За срам на Община Пловдив още една атракция не работи
18.06.2023 Площад "Централен" тъне в разруха, общината бездейства
29.04.2023 Дяволът е в детайлите или защо вече и с центъра на Пловдив не можем да се хвалим
04.07.2022 Зико: Дотук си изпълняваме обещанията
19.04.2022 В Пловдив вече има още едно уникално място, което трябва да бъде
видяно
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).