Синдикат заплашва със стачка, не давали полагаеми отпуски на учители

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:49 / 10.11.2009
2304
За директори на общински училища и детски градини, които нарушават колективния трудов договор в частта, касаеща принудителните отпуски по време на грипни или дървени ваканции, сигнализираха от Регионалния синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Лидерът му Юлиян Петров обясни пред репортер на Plovdiv24.bg, че става въпрос за 4-те дни отпуска, заложени за такива случаи, които не се давали от директорите, а учителите били принуждавани да ползват редовния си годишен отпуск дори и авансово от полагаемото за следващата година. Чрез медиите те заплашиха дори със стачка, ако правата на засегнатите на бъдат спазени. По наша информация, като неспазващи трудовото законодателство са обявени директорите на СОУ "Паисий Хилендарски" и "Черноризец Храбър".

Наш репортер потърси директора на първото от цитираните училища - Соли Христов, който обстойно и пределно ясно обясни позицията си. По сега действащото законодателство, годишният отпуск се ползва по време на календарната година, за която се полага или най-много в следващите 6 месеца. Ако това не стане, тя се трупа до такива размери, че например при пенсиониране, уволнение или съкращение, на дадения учител трябва да бъде изплатена една доста сериозна сума, което сериозно затруднява делегирания бюджет на училището. Затова Христов е разпоредил неговите учители да използват остатъка от платения си отпуск, но уточни, че решението за всеки конкретен случай се договаря между страните.

В СОУ "Паисий Хилендарски" има около 60 учители, които имат останала отпуска от текущата година. 10 от тях са използвали полагаемото им се до 31 август и тъй като техните отпуски се сформират на базата на един отработен месец, за който им се полагат по 4 дни, за месеците септември и октомври отново са натрупали 8 дни и точно тях ги призовава да ползват директорът. Като работодател на сериозен брой хора, Соли Христов се стреми да запази както техните интереси, така и на управляваното от него учреждение. Вече са водени разговори и с шефа на дирекция "Образование" към община Пловдив с цел изчистване на недоразуменията и постигане на съгласие с засегнатите страни.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
За високи стандарти и предимство при финансирането в културата се...
Пенсионер стана за резил в Пловдив, арестуваха го
Стреляха по градски автобус в Пловдив
Световноизвестна пловдивчанка направи голям жест
Най-вкусният фестивал в Пловдив се завръща
Шофьор на BMW с брутални действия към колега, просна го на земята...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).