ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Сигнал: 68 деца са наблъскани в една група в детска градина в Пловдив
Автор: Диана Бикова 15:16 / 01.10.2023Коментари (0)14602
©
Продължителният ремонт в ДГ "Осми март" предизвика недоволството на родители. За Plovdiv24.bg хората обясниха, че някои от децата са в сборни групи, които значително надвишават максимално разрешената бройка. Ето писмото, което ни изпратиха:

"Родител съм на петгодишно дете, учащо в Детска градина "Осми март", с адрес: гр. Пловдив, ул. "Даме Груев" № 1. Чрез настоящия сигнал до Вас, в качеството Ви на най-обективна и четена медия в града, желая да изразя недоволството и възмущението си от създадената неприемлива ситуация в посочената по-горе детска градина и по-специално в трета "Б" група на същата.

В края на миналата учебна година /месец юни/ беше започнат ремонт на основната сграда на детската градина. Към момента този ремонт все още е далеч от завършване, като по данни от директорката на детската градина, същият трябва да приключи в срок до 11.01.2024 г.. Предвид извършването на реновация на сградата, голяма част от детските групи бяха разпръснати в близки детски градини, а групата, в която се обучава детето ми, остана в отделна от основния корпус на градината сграда, находяща се в двора. От месец юни насам в посочената сграда се помещава сборна група от деца, която включва както трета "Б", така и четвърта група - деца с обща численост 68. Последното обстоятелство, предвид предстоящият грипен и вирусен есенно-зимен сезон буди у родителите на всички тези деца основателни притеснения за здравето им. Следва да се има предвид и нарастващият брой заразени с КОВИД -19!!! Това безобразие се въвежда със заповед на"компетентните лица" в Община Пловдив.

Считам, че би било добре за посоченото по-горе безобразие да се даде гласност, чрез материал на сайта. Твърдя, че не са покрити  минималните изисквания за всяко дете, съгласно НАРЕДБА № 3 ОТ 5 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ. Убеден съм, че в посочената сграда, в която са настанени 68 деца не е налична площ на занималня и спално помещение в размер на минимум 4 кв.м. за всяко дете, така както това е посочено в чл. 10, ал. 6 от цитираната наредба. Убеден съм, че условията не са нито подходящи, нито здравословни за всички тези деца. Това ли са стриктните мерки, подходящи за запазване на здравето на децата – никакво лично пространство, близо 70 деца наблъскани в стая от 60-70 кв.м., предназначена за група с численост от 25, всяко свободно пространство запълнено с допълнителни легла и то в есенно-зимен вирусен сезон и в условията на пандемия от недотам научно разбрана болест като КОВИД-19!

Описаната по-горе ситуация изисква незабавно адресиране и действия. Става въпрос за здравето и обучението на деца в предучилищна възраст. Именно правата на последните и на работещите им родители - данъкоплатци имат най-голяма нужда от защита от органите и институциите на държавата.

Неморално и безотговорно е децата и родителите им да бъдат наказани за некомпетентното планиране и извършване на ремонтни дейности в учебно заведение, по време на учебната година.

Моля за Вашата спешна и компетентна намеса."

Заместник-кметът по образование Стефан Стоянов заяви, че веднага е разпоредил проверка след като е получил сигнала от Plovdiv24.bg

"Направена е организация децата да бъдат настатени в други заведения. Има две сборни групи, трета и четвърта група, които са в постройка в двора на основната градина. Според решение на Общинския съвет една група е от 28 деца максимум, но те са в намален състав и децата реално са по-малко. Останалите групи са преместени в блокови градини. 

Некомфортно е, има неуредици както при всеки ремонт, но не са 60-70 деца в едно помещение. Просто нямаме такова голямо помещение" - коментира Стоянов.

На родителските срещи са коментирани сроковете за ремонта и е съобщено уверението на фирмата, че работата ще приключи до края на 2023 година.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: