Швейцарци скандализират пловдивския инсинератор

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
16:22 / 25.03.2010
5219
След като две поредни години пускането на инсинератора за изгаряне на болнични отпадъци се отлага, се разбра, че и тази пролет няма да има рязане на лента за откриването му, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Сградата на Кукленско шосе, където трябва да се обработват болничните отпадъци на цяла Южна България, е почти готова. Недовършен е покривът, през който трябва да се спусне част от едрогабаритното оборудване, но швейцарската фирма доставчик още не го е докарала. Инсталиран е и чака 12-тонен кран, за който общината е платила. 

"Бавенето е заради некоректността на доставчика, който не иска да достави цялото оборудване. Дори швейцарското правителство, което отпусна 3,5 милиона франка дарение за инсталацията, натиска фирмата да си изпълни задължението", коментира заместник-кметът Петко Атанасов

Доставчикът пък обвинявал своето правителство, че го било заблудило за условията на търга. В момента се спори за обхвата на доставката. Половината от оборудването е вече тук. 

"Като ходихме в Швейцария да го оглеждаме, се оказа че към него не са включени тръбите и проводниците. По договора трябва да ни доставят цялата апаратура, да я тестват, да дадат гаранция, обучат персонала и да я пуснат", разказа Атанасов.

През април ще има поредно заседание на така наречения стратегически съвет между двете правителства. Целта е да не се стига до международния арбитраж, защото тогава нещата ще се точат по съдилищата. "Още не е станал скандалът, ще гледаме да го избегнем", обясни заместник-кметът.

Изграждането на инсинератора в е в изпълнение на европейските директиви за опазване на околната среда. Струва 12,5 млн. лв. Освен дарението на швейцарското правителство, той се финансира от държавата и общината. 

Виж коментарите (5)

Още по темата (28):
04.01.2024 Пак ще търсят концесионер за инсинератора в Пловдив
30.07.2023 Окончателно ликвидират "Инсинератор - Пловдив", без да е работил и ден
13.07.2023 Отново отложиха концесията на инсинератора
09.06.2023 Съветниците не подкрепиха концесионна такса от 70 000 лева годишно за инсинератора
30.04.2023 Три имота на община Пловдив ще бъдат дадени на концесия
10.11.2022 Одобриха началния ликвидационен баланс на "Инсинератор Пловдив" ЕООД
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).