Швейцарци проверяват как се харчат парите им в "Столипиново"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
10:53 / 04.07.2016
5793
Председателят на Националния съвет на Швейцария Криста Марквалдер ще посети ромския квартал "Столипиново" в Пловдив утре като част от официалното й посещение в България. Това съобщиха от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Тя ще разговаря с учители, деца и родители от началното училище "Найден Геров" и детската градина "Лилия", както и с лекари и персонал в медицински център "Изток". 

Две начални училища, детска градина и медицински център са целеви обекти на проекта "Интегриран подход за социалното включване на роми и други уязвими групи в Община Пловдив", чието изпълнение ще стартира през септември 2016 година със швейцарско финансиране. 

Планира се изграждането на две нови сгради - за Образователен център "Столипиново" и за допълнителни кабинети към медицинския център, както и поредица от образователни и здравни дейности в периода до април 2019. 

С общ бюджет от 1, 077, 500 лева (633,800 швейцарски франка) проектът е насочен към дейности в образованието и здравеопазването, които са ключови за ромското приобщаване. Целевите райони са "Столипиново", най-големият ромски квартал в Европа и съседният град Куклен, където има компактна група роми. 

Маргинализацията на "Столипиново" е пример за концентрация на много негативни тенденции: голяма безработица, голям брой деца, отпаднали от училище и неграмотност.

И в двата района - "Столипиново" и Куклен, проектът цели да подобри достъпа на ромските деца до детска градина и училище, като подобри качеството на преподаването и поощри родителите да изпращат децата си на училище. 

В сферата на здравеопазването проектът ще работи за подобряването на достъпа до първичната медицинска помощ за деца, бременни жени и млади семейства, както и да засили здравната профилактика и семейното планиране.

Проектът в Пловдив е част от Програмата за социалното включване на роми и други уязвими групи с общ бюджет 8 088 500 швейцарски франка, от които швейцарският принос е 6 920 000 франка. Три български министерства - на труда и социалната политика, на образованието и науката, както и здравеопазването, осигуряват общо 15 процента съфинансиране. 

Програмата (2013-2019) е насочена към ромски деца между три и десет години в големи български градове, като цели по-добрата им социализация, образование и интеграция и по този начин увеличи шансовете им за работа. 

Специално внимание се обръща на младите ромски жени и семейства за облекчен достъп до медицински услуги и осведоменост за здравната профилактика, контрол на раждаемостта и грижите за децата.

Проектът подкрепя изграждането и ремонтирането на начални училища, детски градини и здравни центрове. Овластяването на ромите чрез култура и спорт е третият стълб на Програмата. 

Досега четири големи общински центрове (Бургас, Монтана, Русе и Сливен) изпълняват интегрирани проекти съвместно с партньори (училища, детски градини, здравни центрове, НПО и др.). Скоро към Програмата ще се присъединят общините Пловдив и Шумен. 

Основният партньор на Програмата е Министерството на труда и социалната политика, министерствата на образованието и здравеопазването допринасят освен със съфинансиране още с експертиза и разработване на политики.

Виж коментарите (10)
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).