Сграда в Старинен Пловдив се срути

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (15)
19:51 / 19.02.2010
8239
В петък в късния следобед се самосрути една от опасните къщи в район "Централен" - АИР "Старинен Пловдив", находяща се на ул. "Стоян Чомаков" № 14. Къщата се намира на метри след Етнографския музей в посока Небет тепе и от години седи запустяла.
 
Сградата е съсобствена на Община Пловдив и частни лица. От страна на администрацията отдавна е обследвана като опасна от самосрутване, има съставен констативен протокол, изпратен в Община Пловдив и връчен на съсобственика, който е в страната, и който се е подписал, че ще уведоми и останалите съсобственици, които се намират извън България. 

"Сградата освен това е и паметник на културата, поради което отново още преди месеци сме поискали становище от НИПК, както и разрешение да я съборим до първи етаж. Многократно сме търсили контакт по телефона, за да бъде придвижена преписката в максимално кратки срокове. По наша инициатива предварително сме извършили и заснемане на сградата. Към днешна дата нямаме отговор. Нямаме обаче правомощия, нито указания какво да извършим.

Веднага я оградихме с полицейска лента, за да засилим вниманието на гражданите и да ограничим преминаването на пешеходци в близост", съобщи за Plovdiv24.bg преди минути кметът на район Централен Райна Петрова.

"Спешно потърсих връзка с представител на Община Пловдив г-н Аджеларов, който ни оказа съдействие. Надяваме се, още утре екипи на ОП "Чистота" под ръководството на г-н Радослав Кошински да ни съдействат.

Свързах се с началника на "Общинска охрана" г-н Тодор Торлаков с молба за по-засилено присъствие на представители на Общинска охрана през почивните дни и благодаря за неговата спешна намеса", заяви още Петрова.

От районното кметство напомнят на всички, че поради огромния проблем, който съществува на територията на района по отношение на опасните сгради, както и това, че най-големият им брой за цялата страна е концентриран именно в пловдивскя район Централен, по инициатива на Кмета на района г-жа Райна Петрова, още в първите месеци от мандата беше инициирано изготвяне на Наредба за опасните сгради, която беше и една от първите за страната ни приета с пълно мнозинство от Общинския съвет. Съгласно приетата и отдавна действаща наредба всички правомощия и задължения по отношение на опасните сгради са на Кмета на Община Пловдив (респ. неговите служители в общинската администрация). 

"Моля, да бъдат уведомени и гражданите с оглед на осигуряване на тяхната безопасност, ако преминават по този участък на улица "Стоян Чомаков", заяви още кметът на Централен. 

Това не е единствения проблем по отношение на опасните сгради в района. Опасения за в бъдеще имаме и със сграда на ул. "П. Р. Славейков" № 46, която е напълно частна собственост.

В проектобюджета на район ,,Централен" за 2010 година няма средства, предвидени от първостепенния разпоредител Община Пловдив за опасни сгради. Нямахме отпуснати и през предходната 2009 бюджетна година, въпреки нашите многократни настоявания за това", каза Райна Петрова.



Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ

Виж коментарите (15)

Още по темата (13):
20.09.2010 Кой как е наказан за самосрутилите се къщи в Стария град?
10.09.2010 Съседи на рухналата къща: Слава богу, че се размина без жертви
10.09.2010 Досъбарят самосрутилата се къща в Стария град
09.09.2010 Още 14 къщи в Стария град пред рухване всеки момент
09.09.2010 Александър Долев: Никаква толерантност към безстопанствеността
09.09.2010 Ново срутване на къща в Стария град, безхаберието продължава
Още новини от Новини от Пловдив:
Адвокатката на Караджов: Предполагаме, че има оръжие и заплашва, ...
Домът на бившия полицай Венцеслав Караджов е блокиран от полиция,...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Кметът на Пловдив ще посрещне Стефка Костадинова
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).