Седмица до професионалния форум на One Architecture Week

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
15:28 / 21.09.2015
2158
Седмица ни дели от професионалния форум на осмото издание на One Architecture Week, в който ще вземат участие шест световноизвестни архитекта от Холандия, Дания, Франция, Канада и Германия. 

Събитието ще се състои на 26-ти септември в Държавна опера Пловдив. Лектори през 2015 г. ще бъдат: Пейтър Вейнстра ( LOLA Landscape), Яндирк Хукстра (H+N+S Landscape), Рита Юстесен ( By&Havn), Клеман Бланше (cBA), Ян Едлер (Realities United) и Мейсън Уайт( Lateral Office). Международните участници ще споделят опита си в градското планиране, проектиране на пространството на реките и в създаването на активни граждански общности, като част от основната тема на фестивала "При-общена река".

Пейтър Вейнстра, който идва на форума с подкрепата на Посолството на Холандия, е един от основателите на водещото холандско студио LOLA Landscape. От самото си начало през 2006 до момента, работата на студиото се стреми да наложи прогресивната ландшафтна архитектура. С отличителните си идеи и действия, базирани на комбинация от проучване и дизайн, LOLA иска да съживи забравените и остарели пейзажи. 

Един от последните проекти на LOLA e Singelpark Leiden. Това е уникална градска концепция: непрекъсната 6-километрова ивица от свързани помежду си зелени площи, преминаващи покрай стари военни укрепления; огромната структура заобикаля най-гъсто застроения исторически център в Холандия. Чрез преобразуване на канала в непрекъснати, естествени ивици, водната зона ще бъде фундамент за преминаване през града. 

Атмосферата около района ще е изградена изкуствено с разнородни семена и растителни смеси, дарени от Ботаническата градина в Холандия. Местните групи и участници могат да вземат участие в поддръжката на пространството, което включва шестнадесет паркови обекта, всеки със свой собствен стил, свързани с водното съоръжение. 

Яндирк Хукстра, който ще посети страната ни с подкрепата на Посолството на Холандия, е ландшафтен архитект и съосновател на холандското студио H+N+S Landscape. Гордее се, че работата му допринася за по-смислена и енергична връзка между човека и околната среда. Един от известните проекти на студиото е новият Национален Военен Музей в Холандия. 

Площта е с големина 450 декара и е рождено място на авиацията в Холандия. Пази останки от Втората Световна война и употребявани съоръжения от НАТО. Студиото приканва посетителите да изпитат историите на холандските въоръжени сили по нов, вълнуващ начин.

Рита Юстесен, която ще посети One Architecture Week с подкрепата на By&Havn, ръководи архитектурния отдел в общинската компания By&Havn в Копенхаген и спомага за развитието на някои от най-известните нови квартали в града, включително и района около пристанището в Копенхаген. 

Това пространство е в разгара на трансформацията си от индустриална зона към културен и социален център на града. Вместо да имитира традиционната датска плувна зона, Пристанището предлага пейзаж с докове, кейове, рампи, скали, детски площадки и понтони, като едновременно с това дава възможност на гражданите да поплуват в центъра на града. Жителите използват Пристанището като място за плажуване, социализация, спорт и други.

Клеман Бланше, чието посещение е с подкрепата на Френския институт в София, е френски архитект, учител и критик, активен участник в архитектурната теория, урбанизма и културните изследвания. През 2004 год. става сътрудник в Office for Metropolitan Architecture. Седем години по-късно е назначен за директор на OMA Франция. 

В момента Клеман работи по изграждане на нов мост над река Гарона в Бордо, който ще свързва общините на Бегъл и Флорак. Мостът ще приютява не само натоварения трафик, включващ автомобили, обществен транспорт, велосипеди и пешеходци, но ще дава и пространство за провеждането на различни мероприятия. 

Постройката ще е дълга 545 метра и широка 44 метра и в неговото построяване ще бъдат ползвани най-съвременните техники и материали. 
 
Канадският архитект Мейсън Уайт, който идва у нас с подкрепата на Canada Council for the Arts, е съосновател на Lateral Office. Вече над 10 години студиото се ангажира с архитектура, която пряко отговаря на нуждите на 21-ви век. Разработките на Lateral Office се фокусират върху силните отношения между обществената сфера, инфраструктурата и околната среда. 

През 2011 Lateral office участва в конкурса Cleveland Design Competition: A new school vision. Идеята е да се предложи проект за изграждането на ново държавно училище в центъра на града. Lateral Office предлага " Отворено училище" - школа, приветстваща разнообразни взаимоотношения между различни възрастови групи; школа, отворена за града и открита за природата; школа, която се обединява с творческата култура и бизнес. 

Ян Едлер е един от двамата основатели на берлинското архитектурно студио Realities United. Те са автори на проекта "Flussbad" за нов басейн в река Шпрее в Берлин. Flussbad има за цел да изкорени мисловното разделение между "ежедневния" Берлин и обществения Берлин, който принадлежи основно на туристи и федерални агенции. 

Проектът ще осигури така необходимото пространство за отмора и развлечение в тази част на града. С дължина над 700 метра, Flussbad ще бъде не само най-големият плувен басейн в света, но също така ще се превърне в магнит за туристите и гражданите на Берлин. Ян Едлер ще посети България с подкрепата на Посолството на Германия в България. 

Професионалният форум е единствената платена част от програмата на фестивала, за която вече могат да бъдат купени билети в мрежата на ticketlogic - (https://www.ticketlogic.bg/one-architecture-wee/27576), както и в офисите на "Едно" всеки работен ден от 09:00 до 18:00 ( Пловдив- ул. "Христо Дюкмеджиев" 10 и София - ул. "Юри Венелин" 2, ет. 3 ). 

Останалата част от програмата е безплатна и включва лекции, дебати, изложби, концерти, детска програма, работилници, намеси, спортна програма и други.

Виж коментарите (2)

Още по темата (101):
06.04.2017 "Едно" замрази фестивалите си от културния календар на Пловдив
25.12.2016 Две от три за фондация "Едно" през 2017-та
07.10.2016 One Dance Week със специално предложение за ученици и студенти
29.09.2016 Живущите в панелните блокове в "Тракия" стават главни действащи лица
26.09.2016 Дни ни делят от деветото издание на One Dance Week
10.09.2016 Организират интересна работилница в "Тракия"
Още новини от Новини от Пловдив:
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии
Интересни рокади в пловдивската прокуратура


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).