Счупени термометри вдигат на крак "Гражданска защита"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:22 / 03.11.2009
9054
В 15:42 часа вчера е получен сигнал от РЦ "112" за счупен живачен термометър в апартамент на бул. "6-ти септември" № 69 в Пловдив, съобщават от "Гражданска защита". Спасителна група от отдел "Аварийно-спасителни дейности" е събрала живака и е обработила мястото. Пострадали няма.

Сигналите за помощ при идентични случаи са ежедневие, сочи бюлетинът на службата. Plovdiv24.bg напомня как трябва да се реагира в такива случаи:

Ако счупите термометър или поради някаква друга причина разпилеете живак трябва да предприемете следните защитни мерки:

- Мястото на разпиления живак се обработва със сяра на прах. Отворете прозорците, за да се прочисти въздуха в помещението
- Посипаният със сяра живак съберете с помпичка, лист от медно фолио, четка или прахосмукачка със задържащ филтър. Почистете мястото с миещи препарати.
- При поглъщане на живак, устата се изплаква добре с вода. При попадане на живак в очите, те обилно се плискат с вода в продължение на 15 минути. Трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.
- Ако децата са играли с "подвижните топчета", незабавно свалете замърсените дрехи, изкъпете ги обилно с вода и сапун.
- При вдишване на живачни пари, пострадалият се извежда на чист въздух, и се оставя в покой.
- При всички случаи на отравяния с живак и живачни съединения потърсете лекар-токсиколог.

Живакът е течен метал, изпарява се трудно, но парите му са изключително отровни. Внасянето на живак в жилищата е опасно. С различни метали и сплави - злато, мед, сребро, месинг и бронз, живакът образува амалгама, трайно се задържа върху тяхната повърхност, изпарява се бавно и може да стане причина за сериозни натравяния.

При продължително въздействие на парите на живака върху човешкия организъм се получава метален вкус в устата. При високи концентрации се уврежда предимно нервната система, отслабва паметта, появява се обща слабост, раздразнителност, главоболие и нарушен сън. Попадайки в организма чрез храна живакът и неговите съединения, засягат сърцето, червения костен мозък, кръвоносните съдове, черния дроб, далака, храносмилателната дейност, бъбреците и кожата.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
От ЕВН са изпратили заявление за нови цени на парното в Пловдив
"Мис България - Пловдив" 2024 е свикнала с нощните смени, работи ...
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност в Пловдив
Майката на оцелялата от катастрофата на "Руски": Стана чудo!
Обилни валежи в Пловдив за сряда
Костадинов: За Пловдив нашата цел са 3 мандата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).