Сблъсък за заплати в ОбС Пловдив

Автор: Мариана Панчева
Коментари (14)
15:59 / 14.02.2019
8544
Размерът на кметската заплата остана непроменен (както Plovdiv24.bg вече писа), това обаче породи недоволство, и то не от страна на градоначалника, който сам на няколко пъти от началото на годината заяви, че няма да предприеме такива действия, а от групата на реформаторите в лицето на Пенка Деведжиева, която е и зам.-председател на ОбС. 

"Твърдението: "Няма да си вдигам заплатата, защото е предизборно време" е див популизъм. Няма добре свършена работа за малко пари", заяви тя след края на днешната сесия. По думите й размерът на заплащането от 1500 лева, с което остава Тотев, обижда не него, а самата институция и настоя, че то спокойно може да бъде повишено до 2300, колкото е рамката, позволена от закона към момента. 

"Не мога да разбера защо това е толкова голям проблем 6 месеца преди края на мандата. Тук може да има всякакви мотиви за изказване, но в никакъв случай не са от любов към мене. Бил съм кмет 7 години половина, ако толкова мислеше за мене, какво е чакала?", контрира градоначалникът Иван Тотев. "И сега - 6 месеца преди края на мандата, започваме да си правим дъвката. Да не би нейната заплата да е вързана към моята? Да? Жената иска да си вдигне нейната."

Тотев поясни, че едно увеличение при него е свързано с куп последващи вдигания - заплатата на омбудсмана и цялата му администрация, общински съвет, съветниците и администрацията, отделно за ходене на комисии, което също е процент. "Сумата е половин милион само за тази година, не сме ги предвидили в бюджета", посочи той. А повишението с 12% за общинските работници Тотев коментира с думите:

"Нашата основна задача е да направим така, че служителите на Общината да се чувстват сигурни на работните си места в една много конкурентна среда. Трябва да стане ясно, че голяма част от служителите ни не са тези, които хората по гишетата. Служителите са и всички инженери, архитекти, специалисти, които отговарят за града, които взимат важни решение и често се подписват под документи за милиони левове. За да задържим тези хора, ние трябва да положим усилия, конкуренцията на свободния пазар е убийствена, а ние имаме постоянен недостиг."

Пълен запис от дебата и последвалото гласуване в залата на ОбС днес - вижте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (14)

Още по темата (35):
16.12.2019 Бомба! Правителството разпределило 3 милиарда, за Пловдив нито лев!
05.12.2019 Владислав Горанов пред Plovdiv24.bg: Община Пловдив е финансов отличник
04.12.2019 Още една лъжа на Зико лъсна! МФ: Пловдив е в Топ 10 на общините с най-добри финансови показатели
16.10.2019 Тотев: Каква дупка в бюджета? Пловдив е в прекрасно финансово състояние
01.08.2019 Важни решения на ОбС Пловдив
01.08.2019 Съветниците не приеха точката за бюджета! Кметът: Това е демокрацията
Още новини от Новини от Пловдив:
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Заплатата е 3000 лева, но няма желаещи: Училище в Пловдив единств...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).