Савина Петкова: "Браво, Пловдив" няма да изрази единно становище за Альоша

Автор: Диана Бикова
Коментари (6)
15:15 / 12.01.2024
3883
Интервю със Савина Петкова, председател на ППГОС на "Браво, Пловдив“ и заместник-председател на ОбС – Пловдив, по темата за паметника Альоша

- Ще се обсъжда ли въпросът за паметника Альоша на предстоящата сесия? Изобщо – трябва ли да се обсъжда тази тема в Общинския съвет?

- В ранния следобед днес ще се събира председателският съвет за дневния ред, който до 17 часа трябва да качим на сайта на Общински съвет. Така че към този момент не мога да кажа категорично дали ще бъде в дневния ред или не.

По-скоро не, тъй като вчера двете комисии, на които съм член – правна и общинска собственост, решихме, че нямаме никакви данни по отношение на това, първо, технически дали е възможно и как е възможно да стане, и, второ, какво би струвало като финансови средства на общината. Решихме да изпратим предложенията за преместването и за референдум на администрацията, за да се питат колегите експерти да ни набавят информация и за едното, и за другото. На нашите въпроси за тия две неща вносителите на предложенията не можаха да дадат отговор. Т.е. и едното, и другото, са меко казано доста неподготвени.

Аз лично не вярвам да намерят място в дневния ред, поне за предстоящата сесия. Дали администрацията ще може да свърши това и колко време ще й е необходимо – към този момент не мога да кажа, не съм водила разговор.

- Групата на "Браво, Пловдив“ има ли общо мнение?

- Групата на "Браво, Пловдив“ няма да изрази единно становище по въпроса. По отношение на предложението за демонтиране на паметника всеки от нас ще гласува така, както преценява според собствената си съвест и разбиране. Т.е. няма талибански да задължим никого в едната или в другата посока. В "Браво“ има различни хора, с различни разбирания – едни са "за“, други са "против“, трети не проявяват голям интерес, така че преценихме, че ние няма да подхождаме авторитарно и да задължаваме колегите съветници как да гласуват. Всеки сам ще прецени дали да подкрепи предложението или не. Това е по отношение на демонтажа на паметника.

По отношение на референдума – ние принципно сме "за“ това да се направи допитване, но конкретно това предложение има нужда от известно прецизиране. За мен във вида, в който е внесено, не е издържано. Вчера казах съображенията си на колегите от ИТН, имат достатъчно време, за да съобразят предложението си с действащото законодателство.

Принципно, в "Браво“ сме единодушни, че хората трябва да бъдат питани, защото тук се поставя и големият въпрос въобще като граждани, като българи, желаем ли да бъдем питани и желаем ли да поемем отговорност за живота си и за състоянието, в което е държавата ни. Единодушни сме и в това, че трябва да съграждаме, а не да рушим. Да застъпваме каузи и да работим за каузи, които обединяват, а не разединяват хората.

Така че всеки от нас с вота си, когато му дойде времето, ще покаже дали е "за“ или "против“. Знаете – публично е, излиза на таблото, няма скрито-покрито.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (6)

Още по темата (116):
08.05.2024 Певци от цял свят пеят в защита на Альоша в патетичен видеоклип
12.04.2024 Иван Петков: Младите изобщо не ги вълнува защо се събарят паметници
02.03.2024 Вместо Альоша: Три велики българки, които си нямат паметник
27.02.2024 Николай Бареков разпространи фалшива новина за паметника на Альоша
23.02.2024 Пловдивчанинът, който счупи с чук плочата на МОЧА, каза дали би направил нещо подобно и с Альоша
23.02.2024 Граждани поискаха демонтаж на Альоша, бяха посрещнати от
контрапротестиращи
Още новини от Новини от Пловдив:
Вижте какво сервираха в Пловдив
Ужасно начало на съботния ден в Пловдив!
Бебето чака бебе другия месец
Шофьор: В час пик тук е страшно!
Заради събора "Прослав" пее и танцува" ограничават движението в ч...
Най-отровните паяци, влечуги и други екзотични животни на уникалн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).