"Самоубийствените селфита": Причини и начини за противодействие

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:45 / 03.02.2019
22507
През миналата седмица почина 14-годишният Божидар, поразен от волтова дъга докато си прави селфи върху влак край Стара Загора. И друго момче - 15-годишният Ангел, се удави отново докато си прави селфи върху замръзнал язовир до пловдивското село Марково. По този повод репортерът на Plovdiv24.bg Мария Морунова разговаря с Десислава Стефанова - психолог и семеен консултант.

- Може ли да се определи някаква възрастова група, която е най-застрашена от подобни опасни действия?

- Статистиката сочи, че това е възрастта между 12-17 години. Именно в тази възраст все по-ясно се сформира потребността от одобрение, себеизява, ''завоюване'' на позиция. Детето, превръщащо се в един млад човек, търси образа, който да му донесе популярността и симпатията на околните. Също така в тази възраст децата все още нямат разумната преценка за риска, техният фокус е повече върху предизвикателството, а не върху опасността. 

- Каква е причината за тях? Какво търсят младите хора, които се снимат на опасни места?

- Причините със сигурност са комплексни. Младите хора търсят всичко. Любопитството им към света е безгранично. Ненаситни са за новото, различното, щурото, което да тушира рутината на ежедневието, мълчаливото стоене на чина, назиданието от възрастните. Преди всичко младостта е светъл и красив взрив на емоции, окриленост, търсене на силни усещания, стремеж към значимост, жажда да бъдеш забелязан. Екстремното селфи, ексцентричният кадър е ''героичната'' постъпка, с която младежите смятат, че демонстрират сила на духа, смелост и сякаш казват ''Виж ме, Свят, аз съм тук и съм страхотен''. Така търсят одобрението на другите, а многото лайкове и wow-бутоните им носят чувството за значимост и награда.

Откакто го има човечеството, хората се стремят да се откроят, да получат признание – просто тенденциите се променят. Ако преди децата се конкурираха в това кое какво колело кара, чии ролери са по-хубави, кой играе по-добре на джаменки, то днес е модата на екстремното селфи и децата сякаш олицетворяват образа си според богатата френд листа и броя лайкове, от които се чувстват все по-зависими, за да вярват в себе си. 

- Как може да се противодейства на тази опасна мода?

Тинейджърите трудно понасят директните забрани, назидателния тон, заплахата, че ще им се случи беда, защото живеят с усещането за младост и вечност. Преди всичко трябва да осъзнаят, че екстремните кадри не са еквивалент на героизъм и доказване, а оцеляването след прегърнатия риск не ги прави по-достойни и по-значими.

С правилния подход може да се промени цялостната нагласа на младите хора, защото, ако селфито не получи очакваното възхищение, а масово безразличие и дори отрицание, то е възможно мотивът за направата му да не се повтори.

Когато едно дете живее в спокойна семейна среда сред обич, доверие и явно зачитане на личността му; когато училището дава възможност за себеизява чрез клубове по интереси, извънкласни дейности, спортни занимания; когато животът на детето е пъстър, цветен, ангажиран, даващ поле за забавление и емоция по един подходящ начин; когато помогнем на детето да повярва, че е прекрасно, уважавано, харесвано, въпреки някоя двойка, някое неизвинено отсъствие, въпреки липсата на последен модел телефон; когато самите ние – възрастните – даваме не просто съвети, а покажем с личния си пример какво значи да цениш живота – слагаме колани, не шофираме лудо, не агресираме от болно его, не толерираме безмислени и дори опасни challenge-и, само защото са атрактивни, то тогава ще можем да бъдем спокойни за живота, здравето и ценностната система на децата ни.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив водят тримата, измамили жени с над 30 000 лева
Пловдив почернява от полиция
Вход свободен в Музея на авиацията за Деня на храбростта
Професорка осъди УХТ за дискриминация
Кои легенди от музикалната индустрия пристигат в Пловдив и тази г...
Ръст на населението в Пловдив и областта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).