Само с месечни карти от 10 лева ще се пътува в градския транспорт

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (17)
14:01 / 16.12.2009
8726
10 лева ще струват месечните карти за цялата мрежа на градския транспорт за всички преференциални групи, а билетите от 40 ст. отпадат напълно. Това бе решено на срещата между представители на общината и превозвачите след масовите протести на пенсионери и инвалиди през последните дни, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Връщаме се към направеното още през август предложение на Александър Константинов с редица подобрения", обяви на извънреден брифинг след срещата с превозвачите кметът Славчо Атанасов.

"Така влизаме в час и спрямо всички законови разпоредби. Разбиране проявиха и превозвачите относно компенсациите, които ще получават от общината. Те ще си ги разпределят на базата на изминатите километри", коментира идеологът и на днешните промени Александър Константинов.

Новото положение ще струва на общината 3,5 милиона лева повече от досегашните 3, те ще бъдат взети от други пера в бюджета. Пенсионери, инвалиди, ученици, студенти и майки с деца до 3 г. ще могат да си купуват карта за различни срокове - за един, три, шест или 12 месеца, като цените им нарастват пропорционално до 120 лева за годишните. За всяка карта общината ще доплаща по 10,50 лв. Закупените досега ще могат да бъдат връщани, като се приспадне тяхната стойност за оставащия период. Всички ще плащат еднакво, тъй като това вече няма да е легитимационен, а транспортен документ.

Предложението още днес следобед ще бъде оформено във вид, в който да бъде внесено за разглеждане в Общинския съвет. Тъй като това не може да се случи за утрешната сесия, ще бъде свикано още преди Нова година извънредно заседание на местния парламент. "Няма да има проблем да преструктурираме навреме издаването на новите карти", увери управителят на "Автотранс" Димитър Чолаков.

Макар и малко на брой, пред общината все още бяха останали пенсионери и инвалиди след протеста, за да чуят крайния резултат. От Съюза на глухите се информираха от репортера на Plovdiv24.bg какво е окончателното решение и бяха безкрайно доволни. Други пенсионери обаче възнегодуваха веднага: как така онези с големите пенсии ще плащат за карти само по 10 лева месечно, както и тях, бедните.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ

Виж коментарите (17)

Още по темата (85):
12.03.2011 Тотев: Нека превозвачите и Общината да постигнат консенсус в интерес на пловдивчани
11.03.2011 Превозвачите спират автобусите във вторник, кметът против увеличението на билета
24.02.2011 Облекчават издаването на транспортни карти за студенти на ФМИ
24.11.2010 От понеделник започва закупуването на новите карти за градския
транспорт
27.10.2010 12 лв. ще струват преференциалните карти за градския транспорт
26.10.2010 Кметът пише цената на картите: 12 лв?
Още новини от Новини от Пловдив:
Инцидент в северната част на Пловдив!
Страхлив съдия се направи на Властелинът на пръстените
Затварят улици в Пловдив заради шествието на феновете на Ботев
Ясен е и третият хедлайнер на Hills of Rock
Оповестиха скандални схеми, по които ни "работят" от КАТ
Забравете за някои автобуси в късните часове, промените ще са фак...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).