ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Само една година условно за купуване на гласове в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:54 / 01.07.2009Коментари (0)2290
Пловдивският районен съд осъди по реда на бързото производство за купуване на гласове на ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА УСЛОВНО С ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК и ГЛОБА в размер на 10 000 лв. подсъдимия Иван Величков, 57 г. Величков е лишен от право да заема държавна или обществена длъжност за срок от ТРИ ГОДИНИ.

Той беше признат за виновен в това, че на 27.06.2009г. в гр. Пловдив е предложил на Влашо Манолов от гр. Пловдив имотна облага - парична сума в размер на 30 лв., с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определена политическа партия - ВМРО-Ред, законност и справедливост на парламентарните избори, провеждащи се на 05.07.2009г. - престъпление по чл. 167, ал.2, вр. с чл. 26, ал.1 от НК.

Няколко дни преди да извърши инкриминираното деяние, подсъдимия Величков провел разговори с представители на ВМРО в гр. Пловдив, при които от лице на име „Илко" му бил разяснен механизма на набиране на платени кандидат -гласоподаватели. Конкретните разяснения му били дадени от непознато за него до онзи момент лице, именувало се „Смаил", с което Величков се срещнал на ул."Крайречна" в гр. Пловдив. Досежно дейността на посочените две лица Районна прокуратура - Пловдив е отделила материали в самостоятелна преписка за издирването и категоричното им установяване. Според уговорката, подсъдимият трябвало да звъни на вратите на граждани, да им предлага сумата от 30 лв. срещу гласа им за ВМРО, което се явява на предстоящите избори с партия Ред, законност и справедливост, поради анулиране на собствената му регистрация за участие в изборите с решение на ЦИК от 15.06.2009г. В листите на партия Ред, законност и справедливост, вписана в избирателната бюлетина под № 1, след договорка между партиите, били включени и кандидати от ВМРО, като двете партии, афиширали съвместното си участие в изборите. Според дадените му разяснения, Величков трябвало да обяснява на гражданите, които му отворят, че им предлага парична сума в размер на 30 лв., за да гласуват за ВМРО, което се явява на провеждащите се на 05.07.2009г. парламентарни избори с партия Ред, законност и справедливост с бюлетина №1. Трябвало да обяснява също, че заплащането на обещаната им сума ще се извърши от трето лице, което ще чака пред изборната секция в деня на вота и което ще има списък с имената им. Също така, ако гражданите, с които разговарял обвиняемия, се съгласели да гласуват срещу предложеното им заплащане, последният следвало да вписва имената и данните им в нарочен списък.
В изпълнение на това Величков се снабдил с тетрадка на първата страница на която записал „Яне Янев, коалиция РЗС, № 11" /при което вписал грешно номера на партията в бюлетината/ и на 27.06.2009г. се заел да обикаля жилищните кооперации на бул. „6-ти септември" в гр. Пловдив. Първо посетил кооперацията, находяща се на бул. „6-ти септември" № 218, където решил да започне „агитацията" за гласуване срещу заплащане от осмия етаж. Позвънил на вратата на св. Бакърджиев. Последният отворил и видял подсъдимия, който държал в ръката си тетрадка и химикал. След отварянето на вратата, Величков предложил на Бакърджиев да гласува срещу заплащане, без да конкретизира за каква сума говори, тъй като Бакърджиев не му дал тази възможност - той се ядосал, заявил, че не се интересува и понечил да му затвори вратата. Величков обаче бил настоятелен и сложил ръка на вратата, като продължил да увещава Бакърджиев да гласува за ВМРО - Ред, законност и справедливост, за което да му бъде платено. Бакърджиев успял да затвори вратата, но проследил действията на обвиняемия през шпионката. Последният позвънил на още един апартамент на етажа, от който никой не му отворил. После позвънил на вратата на Манолов, чиито апартамент също бил на 8 етаж в кооперацията. След като Манолов отворил, Величков му предложил да гласува за ВМРО - Ред, законност и справедливост срещу сумата от 30 лв., като му обяснил, че за целта трябва да впише личните му данни, за да може след вота да си получи сумата. Предложил да впише и личните данни на семейството му, на всеки член от което също щяло да бъдат заплатени по 30 лв., като към този момент останалите членове на семейството на Манолов били в неведение за отправяната задочно оферта и не я възприели пряко. Величков настоявал да впише данните на Манолов, като приготвил за целта и държаните от него тетрадка и химикал. В този момент, Бакърджиев, който наблюдавал и чувал ставащото, излязъл ядосан от дома си и се отправил към подсъдимия, като му казал, че ще извика полиция, защото това, което прави е незаконно. Величков му отвърнал „Какво ще ми направи полицията?". В това време Бакърджиев се обадил на телефон 166, от където го свързали с оперативния дежурен на ІV РУ на МВР - Пловдив и обяснил за ставащото. До пристигане на полицейския патрул Бакърджиев не позволил на подсъдимия да напусне кооперацията. Пред пристигналите на място полицейски служители, Величков признал, че е предлагал на свидетелите Манолов и Бакърджиев да гласуват за ВМРО-Ред, законност и справедливост, че е успял да обясни конкретната сума, която ще им бъде платена за упражняване на избирателното им право, само на св. Манолов, както и че носената от него тетрадка е щяла да послужи за записване на данните на съгласилите се да гласуват срещу заплащане, за да може в деня на изборите да им бъде платено. Величков бил задържан и било започнато настоящото бързо производство.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Окръжния съд.


Още по темата: общо новини по темата: 190
13.10.2009 »
22.09.2009 »
14.08.2009 »
11.08.2009 »
06.08.2009 »
29.07.2009 »
предишна страница [ 1/32 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
ДЮШ на ПФК Локомотив (Пд)
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: