С един замах общината решава жилищния проблем на пловдивчани

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (18)
11:11 / 18.10.2010
5489
90 млн. лв. постъпления очаква общината от продажбата на около 3000 от общо 3600-те общински жилища, дадени под наем. Това е в основата на новата стратегия за решаване на жилищния проблем, обяви кметът Славчо Атанасов предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Близо 1000 души в момента имат жилищен проблем и чакат в дълги списъци той да бъде решен: 712 са в общия списък - някои от 15 години; 129 семейства чакат жилище по програма "Столипиново"; 100 души са във фонд "Резервен" и 40 във "Ведомствен".

"Ако не предприемем чисто нова жилищна политика, поне още 30 години няма да решим така важния за мнозина проблем", отбеляза Славчо Атанасов.

За първи път общината е решена да продава своите имоти върху данъчната им оценка, а не както е било досега - плюс добавянето на пазарен коефициент. Зам.-кметът Александър Долев е пресметнал по около 30 хил. лв. цена на апартамент, която би го направила атрактивна покупка за хора дори с по-скромни финансови възможности. С привлечените 90 млн. ще бъдат построени нови жилища, с които да бъдат удовлетворени потребностите. Това завъртане на общинския жилищен фонд щяло да пораздвижи както строителния бизнес, така и банковото кредитиране. Общината ще се освободи от стария си сграден фонд и ще стане собственик на нови апартаменти. Междувременно ще бъдат събрани и 3 млн. лв., дължими към момента от наематели. Закупуването на жилище е улеснено и от промени в досега съществуващата наредба и вместо необходимите 10 години ще са нужни 2, в които купувачът да е живял в общинското жилище.

До 2-3 месеца стратегията ще влезе за гласуване в общинския съвет. Според градската управа, така с един замах щял да бъде решен важен социален проблем.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Решават жилищния проблем на Пловдивчани

Виж коментарите (18)
Още новини от Новини от Пловдив:
Процесуални пречки спънаха делото за убийството в Скутаре
Отложиха затварянето на кръстовище в южната част на Пловдив
Снимка от Пловдив стана повод за оживена дискусия
Тя оцеля след жесток удар в Пловдив. Ето как е днес Карина, която...
Прокуратурата съобщи за кървава сцена в Пловдив
Ексклузивно: Бутат един от стадионите в Пловдив и го правят парк?...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).