Румяна Толова: Грижата за децата и възрастните хора е сред приоритетите ми

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
14:20 / 17.03.2017
4432
Сред основните приоритети в програмата ми е грижата за децата и възрастните хора, казва Румяна Толова, втора в пловдивската листа на Коалиция "Реформаторски блок - Глас народен". В момента в България около 11 000 възрастни хора и хора с увреждания живеят в 160 социални институции, а чакащите за настаняване в тях са близо 3 600 души.

Докато вече грижата за деца се предоставя най-вече в семейна и близка до семейната среда, то при пълнолетните лица - грижата и подкрепата за лицата, които не могат да разчитат на помощ от близките си, основно се предоставя в специализираните институции. 

В голяма част тези институции са с много лоши условия, наследени от соц. времената. Възрастните хора представляват една от най-големите групи на хора с потребности от социални услуги и съответно ангажират голямата част от ресурсите за предоставянето им. Тази тенденция ще се засилва през следващите години в резултат на прогресивното застаряване на населението в България. Гарантирането на стабилността на пенсионната система е само една от стъпките, но е необходимо създаването на система от качествена грижа за възрастните хора.

Като основен приоритет за борбата с демографската криза си поставяме за цел да се разработи "Визия за семейна политика в подкрепа на децата и семействата в България", която ще е обвързана в система от целенасочени действия за подкрепа. Държавата е длъжник на децата и важният въпрос е защо политиките към семейството се оказват неефективни и как можем да ги подобрим. 

Според мен децата имат право не само на закрила, но и правото на щастие и за това ролята на семейството и подкрепата, която то трябва да получи от държавата е значителна. Системата трябва да бъде насочена все повече към превенция и по-малко към реакция - семейството да бъде подкрепяно приоритетно преди възникването на проблеми в него.

Ще предложим промени в конкретни дейности и мерки в секторните политики, които касаят семейството и децата - здравеопазване, образование, социална политика, правосъдие, данъчна политика, енергетика, транспорт, регионална политика, култура и съвместяване на личен и професионален живот.

За да стимулираме раждането и отглеждането на второ и трето дете, предлагаме да бъде отпускана еднократна помощ в размер на 2500 лева и помощничка на МРЗ за период от 6 месеца при раждане на второ дете; при близнаци - 4000 лева еднократно и помощничка на МРЗ за 1 година; при тризнаци - 7500 лева еднократно и помощничка на МРЗ за 2 години.


Виж коментарите (2)

Още по темата (527):
18.08.2020 Портних обясни какво се е опитал да каже на президента
02.05.2018 Палавата депутатка на Марешки проговори за еротичните си снимки
05.04.2018 Тази е новата пловдивска депутатка
28.09.2017 Тази ли е новата пловдивска депутатка на Марешки?
28.09.2017 Чаровната пловдивска бизнесдама с емоционални думи за оставката си
28.09.2017 Бизнесдама от Пловдив хвърли оставка в парламента
Още новини от Новини от Пловдив:
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Заплатата е 3000 лева, но няма желаещи: Училище в Пловдив единств...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).