Родителите на неприетите в градина деца могат да кандидатстват за компенсации

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:00 / 07.09.2021
2959
До 5 ноември 2021 г. родителите, чиито деца не са приети в детски градини в Пловдив, ще могат да кандидатстват за компенсиране на извършените разходи пряко свързани с обучението и отглеждането на децата им. Със заповед на министъра на образованието и науката определената компенсация за 2021 г. е в размер на 291 лв./месечно.

За компенсациите могат да кандидатстват родители на деца от 3-годишна възраст до постъпването им в 1-ви клас, които не са приети в държавна или общинска детска градина поради липса на свободни места. На практика в детските градини недостиг на места няма, но обявените такива не винаги съвпадат с първото желание на родителите на децата.

За да се възползват от помощта родителите трябва да подадат заявление (Приложение № 1 към чл. 8, ал. 1 от Наредбата) на хартиен носител в отдел "Образование“, ул. "Цариброд“ № 1 или във формат PDF на електронен адрес: education@plovdiv.bg. Заявлението може да бъде изтеглено от тук: https://bit.ly/3l3f67h. След регистрация на документа, родителите ще получат входящ номер на място или на техния имейл адрес.

Важно условие е кандидатстващите да отговарят на 6 изисквания едновременно, които са подробно описани на сайта на Община Пловдив, в секция "Образование“: https://www.plovdiv.bg/item/education/kompensirane/

След проверка на подадените заявления родителите ще бъдат уведомени дали отговарят на условията на Наредбата или имат отказ. Одобрените родители следва да подадат искане за изплащане на компенсациите, ведно с придружаващите документи, доказващи вида и размера на извършените разходи. Въз основа на подаденото искане средствата ще бъдат изплатени в срок до 15 работни дни от влизането в сила на акта на Министерски съвет. С него се утвърждават средствата и се предоставят по сметката на Община Пловдив.

Напомняме, че електронната система за прием на деца в Община Пловдив - http://dz-priem.plovdiv.bg/ показва на родителите наличните свободни места в общинските детски градини за всяко едно класиране. На електронния сайт на Община Пловдив - сектор "Образование“ - https://www.plovdiv.bg/item/education/актуална-информация/  се публикуват ежемесечно свободни места за подготвителните групи в общинските училища.

Виж коментарите (0)

Още по темата (231):
25.04.2024 Обявени са новите места в ДГ "Каменица"
11.04.2024 Започна кандидатстването за прием в първа група на детските градини в
Пловдив
24.03.2024 Важно: Задължително предучилищно образование за децата в Пловдив
12.03.2024 Ясни са резултатите от поредното класиране за прием в детските заведения в Пловдив
13.02.2024 Приключи поредното текущо класиране за прием в детските заведения в Пловдив
12.12.2023 Ясни са резултатите от последното за 2023 г. класиране за прием в детските заведения
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).