Роден е в Пловдив и навърши вече 100 години

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
21:25 / 18.10.2022
11555
Вчера големият сценарист, писател, общественик и хуманист Анжел Вагенщайн навърши 100 години. Внучката му Жаклин Вагенщайн, директор на издателство "Колибри" и на кино-литературния фестивал "Синелибри", който протича в момента и който припомня някои от емблематичните филми на Анжел Вагенщайн, написа в личния си профил във "Фейсбук", че дядо ѝ е обещал да живее 120 години.

"Един век Джеки! Творец от световна величина, огромен талант, непримирим дух с непоклатими хуманни позиции, мъдър, благороден, свободолюбив, с нестихващо вдъхновение и до днес, преминал през възвишени и трагични житейски и исторически моменти, запазил чувството си за хумор, неустоимия си чар и несломимия си характер. Както той казва “да станеш на 100 не е геройство", но всичко друго в живота му е. Едва ли повечето от нас биха имали много възможности да се докоснат до такова “чудо" през неговото приживе. Тъй че ако искате да го уважите, очакваме ви довечера от 18ч. в Дома на Киното. Това, което най-добре говори за него са неговите филми и книги, и те ще бъдат там. Умолявам всички официални лица, институции и съюзи да ме предупредят за присъствието си, за да спазим протокола. За мен е чест и отговорност да съм малка част от века, в който с Джеки сме били заедно на земята. Обещал ми е до 120, а той винаги си спазва обещанията".

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 година в Пловдив в семейство на сефарадски евреи. Прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически причини заради левите си убеждения. След амнистия семейството се завръща в България. Вагенщайн става член на РМС на 16 години. Включва се активно в дейността на антифашистка бойна група.

По Закона за защита на държавата е въдворен в "еврейски трудов лагер“ в Македония. Бяга от лагера и става комунистически партизанин. След бойна акция е арестуван и осъден на смърт по Закона за защита на държавата през 1944 година. При бомбардировките над София затворът е частично разрушен, а затворниците са преместени в сливенския затвор. Това забавя изпълнението на присъдата, а смяната на властта в България го спасява.

Завършва кинодраматургия в Москва. Автор е на 50 сценария за филми – игрални, документални и анимационни. От 1950 г. става сценарист в Българска кинематография и в ДЕФА.

Филмът по негов сценарий "Звезди“ от 1959 година на режисьора Конрад Волф е удостоен със Специалната награда на журито на кинофестивала в Кан. 

Сред най-известните сценарии на Анжел Вагенщайн са тези за филмите:

"Допълнение към закона за защита на държавата“, "Гоя“, "Звезди в косите, сълзи в очите“, "Борис I“ и "След края на света“.

През 1980 г. е член на международното жури на 30-ия Берлински международен кинофестивал.

През 90-те години се отдава на писателска дейност и публикува романите "Петокнижие Исаково“, "Далеч от Толедо“ и "Сбогом, Шанхай“, последните два с международни отличия. Книгите му са преведени на много езици, включително френски, английски, руски, немски, испански и италиански.


Виж коментарите (0)

Още по темата (7051):
05.04.2024 Вини Джоунс с нова любов
01.03.2024 Черната Златка показа мъжа си - любител на татусите
29.02.2024 Великани идват в Пловдив       
21.02.2024 Пуснаха нова песен в памет на Димо от P.I.F
04.02.2024 След 47 години те още са заедно не само на сцената
30.01.2024 Цяла България я обича: Родена е в Пловдив и днес става на 80!
Още новини от Новини от Пловдив:
Забавен надпис на автомобил в пловдивска регистрация предизвика ф...
Район "Северен" се подготвя за нови ремонти на улици и тротоари, ...
Пловдивчанин поиска глобяване на пешеходци: Тази игра на руска ру...
Сигнал: Сервизаджии образуваха ново сметище в Пловдив
Удар между коли затапи Околовръстното на Пловдив, има полиция
На празник като на празник, район "Южен" се отчете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).