Режисьор от Виена поставя зрелищна опера в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:28 / 04.04.2016
3148
Австрийската режисьорка Урсула Хорнер от няколко седмици поставя "Хофманови разкази" в Пловдив. Енергичната дама е възпитаник на Университета по музика и сценични изкуства във Виена, била е асистент на Роман Полански, водила е детски предавания в ORF. 

В ранните си години е участвала в над 30 постановки във Виенската опера, а по-късно започва да режисира мюзикъли и опери в Европа и САЩ. Нейният вълшебен спектакъл "Хофманови разкази" от Офенбах вече е поставян в зала 1 на НДК, а сега ще заживее отново с изпълнителите от Опера Пловдив на 13 и 27 април от 19 часа в Дома на културата. Урсула Хорнер споделя:

"Ако в други опери има моменти, в които ти доскучава, то в "Хофманови разкази" хармонията между музикален текст и сценично действие е перфектна. Отначало до край, музиката на Офенбах пленява и интригува".

За Урсула Хорнер работата й в Oпера Пловдив е изпълнена с вдъхновение и удовлетворение. Емоционална, артистична, тя се задъхва от вълнение като описва образите в "Хофманови разкази". 

Започва първо с Хофман - "роля, която изисква от певеца да има в гласа си всички нюанси - от лирично, през драматично до героично звучене. Партията на Хофман е много трудна и безкрайно дълга - той е отначало до край на сцената." 

За меломаните в Пловдив ще е наслада да чуят първия тенор на Софийската опера - Костадин Андреев, който има зад гърба си над 30 централни оперни партии.

Баритонът Михаил Пулиев ще поеме четирите роли на Злото. Той е негативният образ в постановката, който отрича всичко и е като сянка на Хофман - непрекъснато го спира във всичко, до което се докосва и му внушава, че греши. Любовните музи на поета Хофман се изпълняват от сопраните Станислава Иванова, Светлана Иванова, Евгения Ралчева и Марияна Панова.

Урсула Хорнер е в Пловдив с постановъчен екип от Македония - художник на декора е Мария Ветероска, худжник на костюмите е Мария Пупучевска, а на осветлението - Васил Лисичов. В репетиционните зали кипи творчески процес на няколко езика - български, немски, английски и македонски, но без услугите на преводач. 

Пловдивската публика ще има възможност да се наслади на оперна визия, която наистиа е на световно ниво. 

"Хофманови разкази" е незавършена опера, затова съществуват много различни версии. Няма как да кажем, това е оригиналната версия. Затова ние режисьорите имаме свободата да се намесим. И това е прекрасното, защото колкото и пъти да гледаш тази опера тя никога не е една и съща", споделя режисьорката.

Диригентът Диан Чобанов познава е работил с Урсула Хорнер и познава добре полета на въображението й. За себе си е решил да се лиши от драматичното звучене на оркестъра, към което предразполага музиката на романтизма. 

Търси по-ефирното звучене и го обяснява със самата драматургия на приказките. В тях има заложено много хумор, динамика в действието и това изисква по-голяма лекота в интерпретацията. 

Билети за "Хофманови разкази" от Офенбах се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Повече полиция на булеварди в Пловдив с висока концентрация на ПТ...
Предприятие обясни разликата между "Разфасовка от птиче месо" и "...
Майка на загинал моторист: Сам поиска да дари органите си, ако с ...
Брутални сцени в църква в Пловдив, раниха полицай!
Полицията взима мерки за мача Локо - Левски
За две седмици затварят възлово кръстовище в "Южен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).