Революционен проект на пловдивски учени измества градските автобуси?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
10:18 / 22.07.2013
6651
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - София, филиал Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Не е далеч бъдещето, когато летящи роботи с двигатели, зареждащи се от слънцето, ще изместят градските автобуси. Това става ясно от проект на инж. Димо Зафиров и неговия шестчленен екип от Техническия университет в Пловдив. Пътуването с триместния безпилотен самолет ще е екологично, удобно и най-вече бързо.

"Работим усилено по проекта, а мечтата ни е първата машина да се появи през 2030 г. Надяваме се скоро да разрешат експерименти в градска среда", обяснява инж. Зафиров.

Ученият е запален по летателните машини още от студентските години, опит натрупал в завод "Авиотехника" в Пловдив, където се правели безпилотни летателни апарати в края на 80-те години на миналия век.

Сега преподава "Проектиране на летателни апарати" на студентите от специалност "Авиационна техника и технологии" в Техническия университет под тепетата. Според проекта летящият робот за пътници ще превозва хора не само в градска среда, но и на разстояния до 1000 км.

"Мястото на начална и крайна точка ще се задава само с едно натискане на бутона. "Зелените самолети" ще преодоляват натоварения трафик в градовете", разказва плановете си доц. Зафиров.

Спирките за миниробота ще бъдат по покривите на високи сгради. Без риск за човека, машината е предвидено да излита и каца вертикално и така да спестява място. Безпилотният пътнически самолет няма да е голям - 5 м дълъг, тежък около 1 300 кг.

Доц. Зафиров с екипа си е проектирал и безпилотен робот със съчленени крила, който дава информация по въздух при пожари, бедствия и аварии в лоши метереологични условия.

"Ако се използва, няма да е необходимо да се пътува с хеликоптер за оглеждане на обстановката, а в реално време машината ще показва снимки и предоставя информация за случващото се", обяснява Зафиров.

Наскоро в Англия е извършен експеримент с безпилотен самолет с електрически двигател, който престоял 14 дни във въздуха като се зареждал от слънцето. През деня се издигал на 20 000 м височина, а при залез се снижавал до 12 000 м.

Летящите роботи са надеждна техника, които дават точна информация, без да им влияят бури, ветрове или градушки, не замърсяват околната среда, а схемата на съчлененото крило позволява вертикално кацане. Сега се управляват от наземна база, но в бъдещето решенията ще взема мощен компютър с възможност за съхраняване на огромна информация.


Източник: в. "Труд"

Виж коментарите (9)
Още новини от Новини от Пловдив:
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...
Бляскава церемония събра известни особи в Пловдив
ОД МВР Пловдив предприема засилени мерки за сигурност
Пловдив показва на какво е способен
Почина големият хуморист Здравко Попов


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).