Ретро рали започна в Пловдив, пловдивчани се насладиха на автомобилни бижута

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:58 / 06.05.2016
9343
Истински автомобилни бижута от близкото и далечното минало събраха погледите на пловдивчани на централния площад навръх Гергьовден. От там започна шестото издание на международното рали за ретро и класически автомобили "Марица".

В него участват няколко десетки автомобила от България, Гърция и Турция.

Маршрутът на тридневната ретро гонка започва от Пловдив, преминава през Хасково, прохода "Маказа", гръцкия град Александруполис и свършва в Одрин.

Сред участниците е Боби Делчев, който от 26 години живее във Великобритания и притежава "Ролс-ройс", произведен през 1984 г. Атрактивният луксозен кабриолет събра погледите на публиката и предизвика истинска суматоха около себе си.

"Това е "Ролс-Ройс Корниш-2", 1984 г. Двигателят му е 6700 кубика, а скоростите са автоматични. Това е т.нар. романтична кола" - води се най-луксозният кабриолет в света.

Всеки, който в близкото минало е бил "някой", е имал такава кола, тя е била символ на успелия човек. Продължават да ги карат, разбира се. По принцип 80 процента от ролсовете са живи...", разказва пред камерата на bTV гордият собственик Боби Делчев, и уточнява:

"Всичко е ръчна изработка. Това са естествени материали - кожа, орех. Конските сили са над 200. "Ролс-Ройс" никога не обявяват конете официално, но се знае, че са около 220. Максимална скорост е 200 км/ч. Колата е икономична е: гори 20 на 100!

Не е трудно да бъде поддържан такъв автомобил, но частите са скъпи. Самото шофиране... По времето на "Силвър клауд" - т.е. 1956 и 1959 г. - тръгва една легенда за "Ролс-Ройс" - че дори и със 100 км/ч най-шумното нещо в колата е секундарникът на часовника", разказва гордият собственик.

Хот-род на спортен "Мерцедес" от 1936 г. също беше сред най-сниманите коли на площада в Пловдив.

Собственикът Кирил Николаев е от Хасково и споделя, че хобито му е да реставрира класически автомобили. Мерцедесът - купе от 1936 г. е снабден с двигател от "Лотус". През 30-те години това е една от малкото коли с турбо-компресор.

"Използвал съм някои детайли - като шасито и други елементи от оригиналната кола. Те са били спортни коли, доста рядка серия. Просто са били едни от елегантните коли на "Мерцедес". Сега, в момента е 220 к.с., а по каталог е 170. Усещането при шофиране на такъв автомобил - приятна работа... където и да караш, всички махат, заглеждат се, радват се на колата...", разказва пред bTV Кирил Николаев.

Сред участниците в ретро ралито е и варненско "Порше Карера", произведено през 1972 г.

То впечатли публиката с хищническия си форсаж и достойно за възхищение ускорение от място. Автомобилът е с мощност 300 к.с., произвеждани от 3-литров атмосферен двигател.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Лиляната изпрати абитуриентите
Нов инцидент на мястото, на което стана фаталният сблъсък с джипа...
Станислав Цанов идва в Пловдив, говори и за лошите коментари
Шефът на КАТ Пловдив: Не съм гледал километража на джипа
Керана и още 13 млади пловдивчани с награди за 24 май
16 пъти шофьорът на джипа от бул. "Руски" е бил хващан в крачка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).