Ректорът на ПУ си отива от поста

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:40 / 21.05.2019
4700
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Отивам си от поста ректор на Пловдивския университет удовлетворен, защото за тези 8 години висшето училище разви уникална за българските условия инфраструктура. По време на двата ми мандата бяха привлечени 8,7 млн. лева извънбюджетни средства и 3,5 млн. лева целево финансиране за материално-техническата база. Това заяви проф. д-р Запрян Козлуджов, ректор на ПУ "Паисий Хилендарски" преди откриването на Общото събрание за избор на нови ръководни органи и Академичен съвет.

Общото събрание започна своята работа днес в 10:00 часа в ГДК "Борис Христов" при кворум в присъствието на 328 делегати. Изборът на нов ректор ще се счита за действителен, ако за кандидата са гласували 165 от присъстващите.

Преди избора на ръководни органи и нов Академичен съвет делегатите изслушаха отчета на проф. д-р Запрян Козлуджов, който обхвана двата му мандата на ректор – от 2011 до 2015 г. и от 2015 до 2019 г. За този период ПУ "Паисий Хилендарски" получи завидно висок рейтинг сред българските университети и в момента заема 3-то място според общия брой на обучаваните студенти: 18 040 студенти и 340 докторанти, заяви проф. Козлуджов.

Площта на университетската инфраструктура се увеличи с 87% – от 10 262 кв. м през 2012/2013 г. до 19 163 кв. м през академичната 2017/2018 година, добави той. Реализирани са всички четири блока на студентските общежития, както и модерна спортна зала, благодарение на което ПУ "Паисий Хилендарски" разполата с най-модерната материално-техническа база в страната.

Проф. Козлуджов отчете, че за изминалите два мандата планът за прием за държавна поръчка в ОКС "Бакалавър" се изпълнява почти на 100%. Забелязва се устойчива тенденция за запазване на позициите ни на образователния пазар, независимо от демографския срив, подчерта ректорът. И добави, че постигнатата висока финансова стабилност позволява решаването на приоретитетни задачи, които са от значение за развитието на Университета в следващия период.

В знак на благодарност проф. Козлуджов подари на екипа си плакети с лични послания, подписани от него. В момента делегатите гласуват за избор на председател на Общото събрание и членове на Контролния съвет. След избора им ще се пристъпи към обсъждане на кандидатурите за нов ректор на Университета. До момента единствената издигната кандидатура е тази на проф. д-р Румен Младенов. Очаквайте подробности!

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).