Реконструкцията на бившия "Детмаг" стартира до края на годината?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
06:55 / 18.11.2012
9941
Реконструкцията на сградата на бившия "Детмаг" може да започне преди края на годината, научи репортер на Plovdiv24.bg. "След като проектите за делба на имота бъдат внесени и одобрени от съда, което трябва да стане в края на ноември, на практика преустройството на сградата може да стартира", заяви зам.-кметът Димитър Кацарски.

В момента в съда са предоставени становищата на Община Пловдив и на реститутите на бившия "Детмаг", поделящи си собствеността на имота в съотношение 60% на 40%. По искане на съдебната институция, трябва да се изготвят технически и инвестиционен проект за делба, струващ 11 000 лв. Цената ще бъде платена пропорционално от двете страни. В заданието ще се включи и изготвяне на количествено-стойностна сметка за преустройството на западналата сграда, а сумата трябва да е поносима за собствениците на имота, които ще платят за тяхната част от имота, разясни още Кацарски.

"Проектът за преустройство ще бъде реално изпълнен. В него се включва например обновяването на фасадата на сградата, допълнителни стълбища, санитарни възли и т.н.", допълни още зам.-кметът.

Към момента не са водени разговори да изкупуване на дяловете на собствениците, въпреки че те заявиха това си намерение още през лятото. "Наше условие е след като се раздели собствеността, тогава да се премине към тази процедура. Така ще се спести много време", каза още Кацарски.

Припомняме, че както вече писахме, сагата с пустеещото от години здание, намиращо се на Малката главна в центъра на Пловдив, е на път да започне да се изяснява.

Както и преди, така и сега единственият колорит на сградата, са сергиите за вестници. Иначе двата етажа, които някога бяха рай за пловдивските деца, са безлюдни. Над тях има други два обитаеми жилищни етажа. Преди 15 години общинският съвет на Пловдив продава дела си в сградата на бившото вече РМД (работническо-мениджърско дружество) за 1,5 млрд. стари лева, но то не внася парите в срок и след продължителна съдебна одисея сделката е развалена. Оттогава пред градската управа стои дилемата дали да изкупи дяловете на частниците, или да продаде своите 60 процента на тях.

Мястото пред входа на апетитната сграда в центъра, която клошарите и пияните от дълги години се опитваха да превърнат в безплатна тоалетна и място за спане, в момента е в чувствително по-добро състояние. Миризмата на урина не се усеща толкова силно, а пространството видимо е почистено и измито.

След изборите миналата година новата власт на Пловдив заварва споразумение на предното управление с реститутите на сградата. В него се предлага партерния етаж да влезе във владение на съсобствениците, а следващия етаж - на общината, разказа тогава за Plovdiv24.bg Кацарски.

"Това за нас беше абсурдно, тъй като е ясно, че на партера имотите са два пъти по-скъпи. За тази цел уведомихме собствениците, че не сме съгласни, подновихме и съдебните дела", коментира още зам.-кметът. Последва изпращане от страна на общината на предложение. Става въпрос за процентно вертикално разделение на сградата, т.е. Общината да има по 60% на партера и на първия етаж, а останалите 40% на двата етажа да останат за съсобствениците.

"По този начин щеше да има общи стълбища, санитарни обекти и др., но не и общи търговски обект", поясни още Кацарски. Това тогава не устройваше реститутите, но сега явно са го приели.


Виж коментарите (8)

Още по темата (44):
13.08.2019 Невиждан интерес към най-новата придобивка на Пловдив!
15.07.2019 Галерия "Капана" - новата перла на Пловдив
26.06.2019 "Детмаг Снежанка" отваря врати на 15 юли като галерия "Капана"
28.04.2019 Преобразяването на Детмаг "Снежанка" върви по план, ето какво е
свършено
25.02.2019 Първи заявки за новата галерия на Малката главна
19.02.2019 Култов магазин на Главната с невероятна трансформация!
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).