Разкритата наскоро гробница зад бившия Партиен дом - голямото откритие на археологическо лято 2012

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
12:28 / 10.07.2012
8683
"Тук, в Пловдив, за първи път на територията на България е открита гробница, на която има изобразени сцени от Библията. Това е най-голямото откритие на археологическо лято 2012 година. Най-близките паралели, познати в света, могат да се направят с катакомбите в Рим". Това заяви днес археоложката Мая Мартинова от мястото на наскоро разкритата гробница зад бившия Партиен дом, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

При разкриване на гробницата за голяма изненада на археолозите се оказва, че стенописите, които се откриват от двете дълги страни на находката, представляват библейски сцени, изобразяващи възкресението на Лазар.

Изображенията са много добре запазени, като ясно се различават 5 цвята. От двете къси страни на семейната гробница също са изобразени християнски символи, а именно - кантарос с два пауна, което представлява символ на избора на живота, разказа още Мартинова. Тя поясни, че подобна сцена има и в раннохристиянската базилика в Пловдив, намираща се до Католическата църква в Центъра.

Гробницата има правоъгълен план, размерите й са 2 на 1 метра, а дълбочината е 1,40 м. Находката е с плоско покритие и е ориентирана изток-запад.

Реставратор на разкопките е Никола Стоянов, а гробницата датира от началото на IV век. Досега в нея има открити три скелета, единият от които е на мъж. 

"Най-вероятно ще намерим и четвърти", поясни още Мая Мартинова. 

Както вече писахме, става въпрос за семейна гробница, в която многократно са погребвани членове на християнско семейство. Според ръководителя на проекта само хора с висок социален статус са могли да си позволят нещо подобно.

Кметът Иван Тотев от своя страна каза, че това е поредното доказателство колко значим е бил Пловдив с оглед на това, че откритите раннохристиянски изображения нямат друг аналог в цяла България. 

Виж коментарите (13)

Още по темата (7):
11.07.2019 Нови археологически находки от II-IV в. сл. Хр. в сърцето на Пловдив!
05.10.2015 Показаха уникалната гробница от IV век в Археологическия музей
02.10.2015 Показват реставрираната гробница зад Партийния дом
20.01.2015 Гробницата зад Партийния дом отива в Археологическия музей
10.07.2012 Тотев разглежда новооткритата гробница със стенописи
21.06.2012 Гробницата със стенописи, открита зад бившия Партиен дом, е семейна?
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).