Районните кметове: Управлението на общината - организиран хаос

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
11:39 / 11.02.2010
3278
Бизнесът кредитира Пловдив, неразплатените сметки към него набъбват все повече. Над 600 хиляди лева те са в район "Централен", над 400 хиляди в "Северен", също толкова в "Западен", в "Източен" на фирми, свършили работа, все още дължими са над 300 хиляди лева, а "Южен" чупи рекордите с над 630 хиляди лева. Вместо да се помага на бизнеса и оттам - на пловдивчани, които чакат на него, общината не му се издължава. 

Тази констатация и обвинение към градската управа отправиха на пресконференция днес петима от общо шестте районни кметове - Райна Петрова на "Централен", Ина Филипова на "Северен", Петър Петров на "Източен", Здравко Димитров на "Западен" и Александър Колев на "Южен", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Имахме надежди, че кметът най-сетне ще изпълни обещанията си да даде по 2 милиона лева за приоритетите на четири от районите и по 2,5 милиона за "Централен" и "Южен". Когато един управленец започне да толерира близки, познати, роднини, приятелски кръг, той не е вече управленец", хвърли топката в градината на Славчо Атанасов и Гиньо Матев Ина Филипова.

Причината: за Гиньоматевите детски ясли се бил намерил милион, а за другите райони, където потребностите били повече от големи, нямало пари. На кмета на "Тракия" "завидяха" и за по-добре почистените от снега улици. 

Райна Петрова подчерта, че от събраните през миналата година 229 хиляди от гаражи близо 70 хиляди са непохарчени, но изобщо не са планирани в бюджета като преходен остатък. Дори рекордьорът в събирането на наеми от гаражи Петър Петров се оплака, че 170 хиляди остатък също не му е преведен. "Каква ще ни е мотивацията да събираме тези пари, като дори не можем да си ги похарчим", риторично попита той.

Със скромните собствени средства - при Здравко Димитров например наемите не стигат и 150 хиляди, от които над 50 хиляди също не са му преведени, районните кметове нямало да могат да оправят нито междублокови пространства, нито инфраструктура, нито да създават удобства за гражданите от своите райони. Според тях в управлението на града царял организиран хаос. Надеждата им е, че за първи път от 20 години насам ще се случи чудо и областният управител ще върне бюджета, ако бъде приет в сегашния му вариант.

Всички граждани, които идвали при своите кметове по райони, за да им бъдат решавани проблеми, невъзможни вече за финансиране, щели да бъдат препращани в голяма община, за да отговаря там кметът Атанасов директно на жалбите им. Досега до него са стигнали едва 7 души, препратени от районите, защото проблемите им обикновено са били решавани на място.

Според Гиньо Матев няма място за завист в междукметските отношения. В момента в "Тракия" има само една детска ясла, а са необходими поне още две, за да се реши отчасти проблемът. Той също има своите несъгласия към бюджета, които вече е изразявал.

"Разбирам, че районните кметове искат, в правото са си да желаят да решат много проблеми наведнъж, но и заместник-кметовете на общината искат, и шефовете на дирекции искат... Ако трябва да дам на всеки колкото пари иска, то бюджетът трябва да е поне милиард. Аз нямам машина за пари, за да отпечатам този милиард", припомни Славчо Атанасов.


Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (6)

Още по темата (38):
16.11.2010 Районите с рекордни пари за градинки и осветление
05.10.2010 186 млн. лв. ще е бюджетната рамка на Пловдив през 2011-а
13.05.2010 Приеха тримесечния отчет на бюджета
16.03.2010 Областният пуска бюджета, реже 30-милионния заем
14.03.2010 Тотев към кмета: Да е спокоен за бюджета
10.03.2010 Пловдив губел позициите си на културна столица
Още новини от Новини от Пловдив:
Непълнолетни със срамна постъпка в Пловдив
ГЕРБ в "Тракия" с доброволческа инициатива в "Парк 2019"
Официално: Съобщиха скоростта на джипа от катастрофата с двама за...
Безцеремонно паркиране върху новите павета на ремонтираната Градс...
Синдикалист: Когато разбрахме за случая, бяхме шокирани
Верижна катастрофа на Околовръстното на Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).