РИОСВ: Биоцентралата в Труд е в процес на безопасно извеждане от режим на работа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
17:37 / 28.10.2020
3969
На 12 октомври тази година на основание Закона за чистотата на атмосферния въздух със своя заповед директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) наложи принудителна административна мярка (ПАМ) на оператора "Билд инвест сит“ ООД, с която се спира дейността на биоцентралата в село Труд, считано от датата на връчването й.

Инсталацията е в процес на постепенно безопасно извеждане от експлоатация под надзора на РИОСВ - Пловдив, с цел превенция на взривоопасни ситуации, свързани с неприключилата ферментация на остатъчната смес в реакторите, както и предотвратяване на неорганизирани емисии извън границите на обекта. Дебитът на производствения биогаз към момента е спаднал до 80%. Считано от 7 октомври е преустановена доставката на животинска тор и съответно зареждането на ферментаторите.

Двата блока, в които се съхранява силажът, са празни, а в перколатната вана има минимално количество течност. Извършва се регулярно извозване на течна и твърда фракция биотор, като твърдата фракция се съхранява на бетонирана площадка в биг-бегове. На площадката и извън границите й не се усеща характерната за производствения процес миризма. След спадане на дебита на произвеждания биогаз под 20% от оптималното производство ще бъде изключен и когенерационният модул, с което ще се преустанови подаване на ел. енергия към "ЕВН“ ЕАД.

Напомняме, че срокът на действие на ПАМ за спиране дейността на биоцентралата е до писмено потвърждение от РИОСВ – Пловдив, че дружеството е предприело необходимите мерки за недопускане при никакви обстоятелства на миризми и газови емисии от процесите на съхранение на суровини и течна фракция от ферментационния продукт. Както и до потвърждение от министъра на здравеопазването, че липсва опасност за здравето на хората. Собственикът на дружеството обжалва по съдебен ред предварителното изпълнение на заповедта за ПАМ, но с определение на Административен съд – Пазарджик жалбата му беше отхвърлена.

Виж коментарите (2)

Още по темата (49):
15.03.2022 Биоцентралата в село Труд остава затворена
18.11.2021 ВАС потвърди наложената от РИОСВ Пловдив принудителна мярка срещу биоцентралата в Труд
13.04.2021 4 месеца от спирането на биоцентралата в Труд
05.01.2021 Биоцентралата в Труд остава затворена въпреки желанието на собственика
09.11.2020 РИОСВ Пловдив почиства резервоар в биоцентралата в Труд
06.11.2020 Биоцентралата в Труд окончателно спря работа
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).