ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
РДПБЗН – Пловдив апелират за стриктно спазване на правилата по време на пожароопасния сезон
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:12 / 14.07.2021Коментари (0)1083
©
Във връзка с настъпилия пожароопасен сезон, рязкото повишаване на дневните температури и с цел предотвратяване на пожари в полски или горски масиви, от пловдивската дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ обръщат специално внимание на следните факти:

През последния месец екстремно високите температури и последващото засушаване доведоха до възникването на мащабни пожари на територията на Канада, Турция и Кипър, при които са засегнати огромни горски площи, инфраструктура и бяха отнети човешки животи.

Само от началото на месеца до момента, на територията на област Пловдив са станали няколко пожара в масиви с житни култури, в резултат на които са унищожени над 700 дка посеви и частично е засегната горска територия. Статистиката показва, че възникнали в полски масиви пожари впоследствие се разпространяват и в горския фонд, като това води след себе си до големи материални щети.

През годините броят на пожарите в сухи треви, стърнища и отпадъци не само е устойчив, но и тревожно се увеличава. Въпреки забраната за палене на огън в сухи треви, отпадъци и стърнища и многобройните предупреждения от органите за Пожарна безопасност и защита на населението, продължават случаите на безконтролни запалвания  и небрежност при боравене с открит огън.

Имайки предвид горното, с цел недопускане на пожари в полски и горски масиви на територията на областта, РДПБЗН – Пловдив призовава за повишено внимание и отговорност от страна на всички физически и юридически лица, имащи отношение към жътвената кампания, както и от гражданите, посещаващи горски територии. В тази връзка акцент се поставя на следните правила за пожарна безопасност: 

Забранено е паленето на сухи треви, стърнища, други растителни отпадъци и горими материали, както и паленето на огън на територията на горския фонд, освен на строго определените за целта места.

Да не се изхвърлят неизгасени цигари и клечки кибрит в горите, стърнищата и местата със суха тревна растителност.

Да не се използват съоръжения/машини и инструменти, иницииращи открит пламък на места със суха тревна растителност, в горите и в близост до площи с житни култури или ожънати масиви(стърнища) .

Да се спазват стриктно предупредителните и забранителните знаци за пожарна безопасност в горите и полските насаждения.

При забелязване на пожар или запалване на сухи треви, стърнища или други горими отпадъци, незабавно да се съобщава на (тел: 112) и  да се предприемат първоначални действия за пожарогасене с подръчни противопожарни уреди, с цел локализиране на пожара в началната му фаза. При липса на такива могат да се използват – земна пръст, пясък, тупалки направени от клони, лопати, съдове с вода и други.

Пушенето и паленето на открит огън да се извършва на обезопасени места, отстоящи на разстояние най-малко на 50 метра от складиран фураж и на 100 метра от посевите;

Не се допуска паркирането на превозни средства, нощуването им и извършването на ремонтни дейности покрай пътища, които минават покрай складиран фураж, покрай посевите и през тях.

Не се допуска използването на огнестрелно оръжие, свещи, кибрит, факли и сигнални ракети в района на неожънати масиви и фуражни площадки;

  При констатиране на нарушения на правилата за пожарна безопасност се прилагат административно-наказателни мерки и виновните лица се санкционират с глоби в размер от 200 до 2000 лева съгласно Закона за МВР.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Проектът Модър - Царевец
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
"Франкофоли" 2024
Кауза Колежа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: