Първо в Plovdiv24.bg: Обновената фасада на бившето гръцко училище грейна в пълния си блясък

Автор: Диана Бикова
Коментари (4)
14:54 / 04.06.2021
19785
Обновената фасада на бившето гръцко училище на Джамбаз тепе грейна в пълния си блясък тази сутрин, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Сградата е в процес на преустройство в приемна на Пловдивската митрополия, след като стана нейна собственост. Ремонтът започна миналата есен и уникалната къща беше закрита с предпазно платнище от любопитни погледи. Силен порив на вятъра разкъса платното преди няколко месеца и за кратко се видя белосаната основа на фасадата. Сега външното изписване на сините орнаменти е завършено и това е позволило да се махне покривалото и скелето. Възстановяването на автентичния облик на външността на сградата е дело на художника реставратор Никола Стоянов, по одобрения още през 1984 г. проект за реставрация с автор  арх. Румяна Пройкова. 

Реконструкцията на бившето гръцко училище се прави от екип с водещ проектант арх. Пройкова. Целта е връщането на някогашния блясък на сградата от първия й  период на използване. С преустройство на пространството ще се смени предназначението й и след завършването ще стане жилищна сграда с представителни функции.

Жилищната сграда е на едно ниво като главният вход на кота ±0,00 е от север през портик откъдето се влиза в хайет зала. Тя служи като разпределително звено за съседните помещения - кабинет на югоизток, спалня с новопроектирани баня и тоалетна и кухня със сервизен асансьор на запад, стълбищна клетка и гардероб за гости на изток. 

Централно разположение на кота -3.45 заема трапезарията. На този етаж също има кабинет, спалня със собствени новопроектирани гардероб, баня и тоалетна, кухня с достъп до сервизния асансьор и тоалетна, други санитарен възел, склад и тоалетна, както и помещение за ризница.  

Сградата има още два етажа надолу като най-ниската кота е -10.25. На различните нива тук ще бъдат ситуирани изложбена зала, още една спалня със собствена баня и тоалетна, склад за хранителни продукти, който се свързва с кухните на горните нива чрез сервизен асансьор. Най-долният етаж е предназначен за складови помещения.

Паралелно с преустройството на бившето гръцко училище се работи и по новия параклис "Св. Архангели", ситуиран в западната част на имота. Проектантите са категорични, че разполагането на храма до сградата няма да наруши цялостния силует на Трихълмието от юг и неговият обем няма да доминира над този на основната сграда. Грубият строеж е приключен и наскоро беше завършен купола на камбанарията. Сега остават довършителни дейности.

Изграждането на параклиса е със средства на пловдивската митрополия, а за преобразуването на бившето гръцко училище в приемна на митрополията се използват част от парите, отпуснати още в края на 2019 г. от Министерски съвет.

Виж коментарите (4)

Още по темата (39):
12.09.2023 Пловдивчанин: Търси се премиер, който да даде 43 милиона за Дупката до "Понеделник пазара"
11.09.2023 Бизнесмен нарече шефа на НИНКН и съпругата му организирана престъпна група
01.10.2022 Зико: Хората от НИНКН живеят в друго измерение
29.09.2022 Има един терен в центъра на Пловдив - една воняща и смърдяща дупка
29.03.2022 Новият православен храм на върха на Трихълмието пред завършване
18.02.2022 Хотел, бизнес център и жилищни сгради в дупката до Тунела
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).