Първа визита на митрополит Николай при кмета на Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
08:44 / 14.02.2020
3034
Митрополит Николай направи първа визита в сградата на община Пловдив след встъпването в длъжност на кмета Здравко Димитров, видя репортер на Plovdiv24.bg.

Дядо Николай бе начело на внушителна процесия от духовници от пловдивската митрополия вчера. Владиката остана в сградата на пл. "Стефан Стамболов" 1 близо час. Тема на срещата е била предстоящата сесия на Общинския съвет на 27 февруари. Обмисля се заседанието да е тържествено и посветено на 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия. 

На 28 февруари 1870 г. султанското правителство издава ферман, с който узаконява обособяването на българска църковна йерархия (наречена "екзархия") от Цариградската патриаршия. По силата на султанския ферман и екзархийския устав, изработен от църковно-народния събор, свикан в Цариград през 1871 г., Българската екзархия е призната за официален представител на българската нация в Османската империя. По повод годишнината митрополит Николай ще бъде гост на сесията на 27 февруари. Слово ще произнесе директорът на РИМ-Пловдив Стефан Шивачев.

След визитата кметът изпрати височайшите гости пеша по главната до митрополитската църква "Св. Марина".

Припомняме, че дядо Николай всъщност стъпва за втори път в сградата на градската администрация. Първият път бе по време на предаването на ключовете на града от стария кмет Иван Тотев на новия Здравко Димитров.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).