Публична лекция за глобалните вирусни епидемии в ПУ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:20 / 13.05.2016
1276
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Известният вирусолог проф. дмн Радка Аргирова ще изнесе публична лекция пред широка академична аудитория, включваща студенти и преподаватели от социални, хуманитарни и природни науки. 

Събитието ще се проведе днес от 15:00 часа в 6 аудитория на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" пред студентите от бакалавърска програма "Социология и науки за човека" и магистърска програма "Социоанализа и междучовешки отношения".

На лекцията са поканени да присъстват и ученици от Пловдив, като част от кандидатстудентската кампания на Катедра "Социология и науки за човека".

На форума ще се обсъждат въпроси като: докъде стигна битката с HIV/СПИН - в глобален мащаб и у нас - факти и новости; докога ще ни заплашват грипни вируси и защо; ебола - нови постижения; зика вирус - фактите. 

Проф. Аргирова, която дълго време работи в областта на онкологията, ще засегне също така темата има ли полезни човешки инфекциозни вируси, съответно какви са основните знания за съвременната вирусна онколитична терапия. 

В лекцията ще има и философски ракурси - чрез доказателства, факти и малки коментари ще се дебатира проблемът за границата между живото и неживото.

Лекцията на проф. Аргирова е съвместна инициатива на Хумболтовия съюз в България и Катедра "Социология и науки за човека" на Пловдивския университет. 

Тя открива поредицата "Култури на знанието и свят на живота", в рамките на която изследователи от различни полета ще обсъждат какво могат - и какво не могат - да ни дадат съвременните науки и технологии в нашия несигурен и крехък, поделен и споделен свят на живота. 

Ще бъде представена интердисциплинарната магистърска програма "Биополитика и обществено здраве" към Катедрата, която е тясно обвързана с тази проблематика.

Проф. д-р Радка Аргирова, дмн, е възпитаник на ВМИ - София и Институт "Ивановски" - Москва, където защитава дисертация по животински ретровируси. Работи последователно в Института по онкология и Института по обща и сравнителна патология - БАН. През периода 1980 - 1981 г. е стипендиант на Фондация "Александър фон Хумболт" по ретровируси.

През 1985 г., след участие в специализиран конгрес в Хамбург, получава HIV от проф. Роберт Гало, донася го в БАН и с това у нас се започва работата по СПИН.

През 1987 г. тя е натоварена да организира първата лаборатория по СПИН у нас, в същата година започва и контролът на кръвната банка за вируса. Впоследствие е представител на България, а после и на Източна Европа в Глобалната Програма по СПИН - Женева, експерт по оценка на националните програми по СПИН на Конго, Филипините и др. 

Две години е зам.-министър на здравеопазването, след това последователно ръководи Лаборатория по ретровируси, както и Лаборатория по херпесни и онкогенни вируси към Националния център по заразни и паразитни болести. 

След пенсионирането й от Центъра е поканена в Болница Токуда, където работи като вирусолог в състава на клиничната лаборатория.

Проф. Аргирова е автор на над 100 статии, от 2000 г. е председател на Научното Дружество по вирусология, университетски преподавател, член на постоянно действащи комисии към МЗ, МОН, МОСВ, дългогодишен консултант по вирусология на Република Казахстан.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).